77 rôznych pohľadov na priateľstvo

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 17. januára 2021, 14:26

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Artforum)

Vo vydavateľstve Petrus vyšla výpravná antológia o priateľstve – Kniha o priateľstve aneb přátelství. Vydavateľ Peter Chalupa a spisovateľ Tomáš Janovic sa rozhodli vytvoriť knihu o tom, ako vnímajú priateľstvo významní Slováci a Česi.

Čitateľ dostáva 77 rôznych pohľadov na priateľstvo – veselé, smutné aj dojímavé úvahy, príbehy, vyznania, poviedky aj báseň. Tomáš Janovic spomína na blízkych priateľov, ktorí už nie sú medzi nami (Vlado Bednár, Július Satinský, Kornel Földvári), texty stihli odovzdať autori, ktorí nás nedávno opustili (Peter Krištúfek, Pavel Vilikovský, Marián Geišberg, Dušan Mitana, Jiří Menzl…). Federálna kniha o priateľstve je nádherná zvonka aj zvnútra, avšak priestor nedostala žiadna žena. Myslím si, že ženský pohľad na priateľstvo by túto výbornú knihu zmenil na dokonalú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel