Ošarpaný „Zlatokov“ na Bratislavskej ceste zrekonštruuje alternatívny dodávateľ energií

Piešťanská spoločnosť Magna Energia, ktorá sa zaoberá dodávkou elektriny a plynu, plánuje vybudovať svoje nové sídlo. Vyhlasuje preto ideovú urbanisticko-architektonickú súťaž s názvom Idea pre Magnu. Práve z nej by mala vzísť budúca podoba centrály spoločnosti. Súťaž overila Slovenská komora architektov. „Ide o jednu z mála súťaží návrhov, ktoré na Slovensku vyhlasuje súkromný sektor,” hovorí architekt Štefan Moravčík zo Slovenskej komory architektov.

Opustený areál bývalej výrobne elektrických svetiel Heliand (neskôr Zlatokov) na Bratislavskej ulici v Piešťanoch. (Autor: Magna Energia)

Za miesto svojho nového sídla si najväčší alternatívny dodávateľ energií na Slovensku vybral dnes už opustený areál bývalej výrobne elektrických svetiel Heliand (neskôr Zlatokov) na Bratislavskej ulici v Piešťanoch. Magna nechce existujúce budovy asanovať, ale modernizovať a transformovať s ohľadom na hodnoty firmy. Cieľom je vytvoriť čo najpríjemnejšie interiérové i exteriérové prostredie pre takmer 40 stálych zamestnancov na prácu prevažne administratívneho charakteru.

„Dúfame, že sa nám podarí získať návrh na dôstojné a funkčné priestory, so zmyslom pre racionálnosť, bez nadmernej okázalosti,“ konštatuje predseda predstavenstva Magna Energia Martin Ondko.

Hlavnou výzvou pre súťažiacich bude podľa Ondka vyriešenie priestorovej organizácie areálu a prepojenie budov do jedného funkčného celku, vytvorenie príjemného pracovného prostredia pre zamestnancov firmy a celková ekonomická a ekologická udržateľnosť návrhu.

Identita miesta sa má zachovať

Areál bývalého Heliandu bol prvou výrobňou vianočného osvetlenia v Československu. Fungovala tu od obdobia po druhej svetovej vojne. V období socializmu bola firma zoštátnená a od roku 1957 zmenila názov na Zlatokov – okresný podnik miestneho priemyslu. Povestné vianočné osvetlenie (Muchotrávka, Snehuliaci či Svetlušky), ktoré sa vyrábalo v dielni na Bratislavskej ulici, sa dodnes nájde v slovenských domácnostiach.

Objekt vilového typu orientovaný do hlavnej ulice pravdepodobne slúžil ako obytný dom a bol postavený na konci 20-tych rokov 20. storočia. V rámci prevádzky výrobne značne zmenil svoje priestorové rozloženie a jeho pôvodný ráz je dnes už skoro nečitateľný. Pre potreby priemyselnej prevádzky bola v areáli pristavaná výrobná hala (dielňa) a v rôznych ďalších etapách obslužné objekty, sklady a garáže.

Práve transformácia tohto areálu bude predmetom súťaže overenej Slovenskou komorou architektov. „Sme radi, že hoci žiadna z existujúcich budov nie je národnou kultúrnou pamiatkou, odporúčaním investora pre súťažiacich je práca minimálne s hodnotnými časťami budov. A to z hľadiska zachovania identity miesta i racionalizácie nákladov na búranie,“ hovorí spracovateľ súťažných podkladov, mladá piešťanská urbanistka Lívia Gažová. Požadovaný obsah by tak mal byť v čo najväčšej miere obsiahnutý v súčasných budovách. Možná je práca s prístavbami, nadstavbami či dodatočnými prepojeniami.

Kto sa môže zapojiť?

Súťaže sa môže zúčastniť každý, kto dosiahol vysokoškolské vzdelanie minimálne prvého stupňa v odbore architektúra, urbanizmus alebo pozemné stavby. Architekti môžu svoje návrhy posielať do piatka 12. marca 2021. Víťazný návrh bude odmenený cenou 5 000 eur. Druhé miesto získa 3 500 eur a tretie 2 500 eur. Na odmeny je vyčlenených ďalších 2 500 eur.

O víťazoch rozhodne porota v zložení: Ing. arch. Michal Vršanský (predseda poroty), Ing. arch. Lukáš Kordík, Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. Peter Bohuš, Mgr. Zuzana Moravčíková. Náhradníkmi poroty sú Mgr. art. Michal Staško a Ing. arch. Adam Lukačovič.  Všetky informácie a súťažné podklady sú dostupné na webstránke súťaže.

Výkresové podklady do súťaže

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina