V jeden deň žiadali v kúpeľnom meste aj o 13 pohrebov

Kým mestá ako Nitra, Trnava či Galanta už pristavili chladiace boxy pre zosnulých, ktorých telá nemajú kam ukladať, súčasná epidemiologická situácia ovplyvňuje aj pohreby v Piešťanoch. Azda každý okoloidúci si môže všimnúť, že na informačných tabuliach je nezvyčajne veľké množstvo oznamov o úmrtiach a termíny pohrebov sú aj viac ako týždeň od posledného výdychu zosnulého.

Na informačnej tabuli je množstvo oznámení o úmrtiach. (Autor: am)

Už krátko po Vianociach nás obyvatelia, ktorým ich príbuzní odišli na večnosť, informovali o nezvyčajne dlhom čase, ktorý od úmrtia uplynie po uloženie tela do zeme.

Na Stredisko pietnych služieb, ktoré patrí pod Služby mesta Piešťany, sme preto smerovali otázky, či taktiež môže potvrdiť zvýšený počet úmrtí v meste. „Vzhľadom na to, že boli sviatky a obrady nenasledovali ako zvyčajne, došlo k ich posunu,“ odpovedala nám Jana Zvonárová, vedúca strediska pietnych služieb. Podľa všetkého však zaúradovali nielen sviatky, ale aj nárast dopytu po pohrebných aktoch. „Zaznamenali sme i zvýšený počet žiadostí o pohrebný obrad. Napríklad v pondelok 4. januára nám bolo nahlásených až 13 pohrebov,“ doplnila Zvonárová.

To ovplyvňuje aj počet dní, ktoré uplynú od úmrtia až po uloženie tela. „Denne vieme zabezpečiť výkop maximálne dvoch hrobových miest,“ priblížila vedúca pietnych služieb. Uviedla tiež, že pri rozlúčkach pred kremáciou tento problém odpadá, preto vedia poskytnúť skorší termín. Termíny pohrebov sú však o niečo dlhšie. „Pracovali sme i počas sviatku Troch kráľov,“ dodala.

Vedúca strediska tiež pripomenula, že počas obradov je potrebné dodržiavať opatrenia nariadené Úradu verejného zdravotníctva SR, počnúc povinnosťou prekrytia horných dýchacích ciest, dezinfikovaním rúk a odstupom. „Čo sa týka kapacity účastníkov obradu, od 1. januára je značne obmedzená – iba na šesť osôb v interiéri a v exteriéri. Do tohto počtu nie sú zahrnuté osoby, pre ktoré je táto účasť výkonom povolania. Prosíme preto smútiacich, aby rešpektovali a dodržiavali tieto nariadenia,“ povedala na záver Zvonárová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava