Piešťany v prvej desiatke najpostihnutejších okresov koronavírusom

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. januára 2021, 15:26

Podľa portálu Dáta bez pátosu 7-dňová incidencia (miera výskytu koronavírusu) na 100-tisíc obyvateľov vyzerá nasledovne. Hodnoty sú od 53 v Sobranciach, cez 76 v Námestove, 99 vo Veľkom Krtíší, 109 v Rožňave, 171 v Michalovciach, 180 v Lučenci až po násobky tých to čísiel a hodnoty 793 v Nitre, 582 v Košiciach, 504 v Považskej Bystrici, 526 v Zlatých Moravciach, 415 v Galante, 491 v Trenčíne, 440 v Banskej Bystrici. Dátoví analytici poukazujú, že na popredné miesta v miere nákaze koronavírusom patrí aj Trnavský kraj a piešťanský región.

(Autor: Dáta bez pátosu)

Podľa dátových analytikov je principiálne problém vo všetkých krajských mestách okrem Prešova a prechodne Žiliny (1,3 mil. obyvateľov). Hlavne na Považí, v Ponitrí, Trnavsku a na severe je ako ohnisko Stará Ľubovňa (50-tisíc ľudí).

Do prvej desiatky postihnutých okresov však patria i na siedmej pozícii Piešťany, na ôsmej je Trnava, na deviatej Nové Mesto nad Váhom a desiaty je Hlohovec.

„Sily, kapacity, úsilie, um, peniaze, testy, logistiku, komunikáciu je potrebné sústrediť na riešenie situácie v týchto ohniskách. Následne aj výsledky jasne prezentovať a závery komentovať. Nevymýšľať si, nefabulovať a nepodsúvať polopravdy, radšej ich ako hypotézy testovať,“ uvádza portál Dáta bez pátosu.

(Autor: Dáta bez pátosu)

Podľa webového portálu budú v tomto parametri trošku zmeny, lebo vypadnú „nízke“ čísla a nuly za sviatok Troch kráľov. Nahradí ich silný výsledok vyhodnocovania PCR testov.

Bude dôležité si potvrdiť trendy, prípadne pozrieť na nové rastúce okresy. „Tipujeme nárast v mestách Hlohovec, Trnava, Bratislava, Galanta, Zlaté Moravce, Dunajská Streda, Levice, Medzilaborce. Zotavila sa trochu Banská Bystrica,“ píšu dátoví analytici.

Po predvianočnom testovaní, zásahu hygienika a obmedzeniach (trhy, alkohol, akcie, žúrky, stretávanie sa, omše) sa dobre javí Trenčín. Podobne na tom bude Nitra s miernym poklesom po testovaní.

„Mrzutý príbeh bude Hlohovec, Trnava a Piešťany, kde sme nepočuli o výraznom testovaní vo veľkých podnikoch a ani v meste,“ doplňuje portál.

Internetovú stránku Dáta bez pátosu vytvorila Občianska platforma, združujúca odborníkov na dátovú analytiku a aplikovanú matematiku. Za touto stránkou stojí dátový analytik Ivan Bošňák a Jakub Tillinger.

Zdroj: Dáta bez pátosu

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava