Náklady na pretestovanie ZŠ metódou kloktania môžu štát vyjsť na 22 miliónov eur

  • Spravodajstvo
  • 14. januára 2021, 00:02

Celkové náklady na pretestovanie základných škôl (ZŠ) metódou kloktania sa môžu „vyšplhať“ na 22 miliónov eur. Vyplýva to z Návrhu prípravy realizácie testovania na školách na princípe výplachu ústnej dutiny kloktaním na odber biologického materiálu za účelom detekcie SARS-CoV-2 prostredníctvom PCR testu, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

(Autor: ereport.sk)

Návrh do kabinetu predložilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré má na základe jeho schválenia možnosť obstarať služby otestovania klokltaním. Testovanie škôl by sa týkalo žiakov druhého stupňa a učiteľov základných škôl vo všetkých krajoch. Na tri kolá by školy potrebovali zaistiť 1 020 000 testovacích kitov.

Ako priblížilo ministerstvo, do celkových nákladov, ktoré sa môžu pohybovať v rozpätí od 20 miliónov po 22,4 milióna eur, je zarátaná distribúcia testovacích kitov, zber, vyhodnotenie pri možnom poolovaní ôsmich až desiatich vzoriek. Zarátané sú aj potreby opätovného individuálneho vyhodnotenia spolu s oznámením výsledkov.

Ministerstvo vzhľadom na úspešné pilotné overovanie 12. a 13. decembra 2020 pristúpilo 18. decembra minulého roku k prípravným trhovým konzultáciám. Vďaka nim chcelo zistiť možnosti obstarávania testovania kloktaním. Podľa informácií rezortu sa do konzultácií zapojilo sedem spoločností, z toho šesť malo sídlo na Slovensku a jedna v Českej republike. Rezort dodal, že na základe ich odpovedí a po konzultácií s odborníkmi z rezortu zdravotníctva pripravilo následne ministerstvo školstva návrh na zákazku na testovanie.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel