Situácia na Slovensku je kritická! Čaká nás opäť masívne celoplošné testovanie

  • Spravodajstvo
  • 11. januára 2021, 17:26

V súčasnosti nastavené opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu sú síce prísne, avšak zdá sa, že nebudú stačiť. Po pondelkovom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Preto prichádza do úvahy opäť riešenie v podobe celoplošného testovania. Situácia na Slovensku je podľa ministra zdravotníctva veľmi vážna, až kritická.

Igor Matovič (Autor: FB Úrad vlády Slovenskej republiky)

Predseda vlády SR Igor Matovič opäť hovoril o neschopnosti ministra hospodárstva Richarda Sulíka nakúpiť antigénové testy a že si nesplnil úlohu. Podľa Matoviča preto pribudne cez 4-tisíc zbytočných obetí. „Jedna možnosť je nerobiť nič a nechať lockdown ako je,“ povedal Matovič. Avšak mutácia vírusu je podľa neho silná, a nastavený lockdown nezlomí krivku dole. A teda zostáva podľa Matoviča jediné riešenie, a to celoplošné testovanie.

„Ak sa nám podarí nasadiť plošné testovanie týždeň čo týždeň, tak sklon krivky pôjde dole,“ skonštatoval Matovič. Najneskôr od budúceho víkendu plánujú začať s masívnym plošným testovaním. Prvý víkend by mali testovať všetky okresy a následne v tom okrese chcú testovať dovtedy, kým incidencia neklesne pod 0,5 %. Na tomto sa zatiaľ v pondelok neoficiálne dohodla vláda. O ďalšom pláne budú následne ešte rokovať. „My dostávame ako Ministerstvo vnútra SR veľmi veľa žiadostí od samospráv, aby sme boli nápomocní. Pretože chcú testovať,“ doplnil šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

Aktuálne Slovensko eviduje ďalší rekord hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v nemocniciach, pribúdajú aj pacienti na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj pacienti na podporných ventilačných režimoch. Podľa Krajčího je to výsledok toho, že na Slovensku neboli dodržiavané opatrenia. Avšak ešte výraznejší vplyv má nový kmeň z Anglicka, pričom ide o oveľa infekčnejší kmeň oproti tomu, ktorý tu bol.

„Neklesajú počty pozitívne testovaných ľudí a teda ani počty hospitalizovaných,“ povedal Krajčí. Tento kmeň je podľa neho agresívny a čím ho bude viac, tým sa zhoršuje prognóza, ktorá je pred nami. „Stále sa nám nedarí dostať reprodukčné číslo pod jeden,“ uviedol Krajčí. Ak sa to nezmení, situácia bude ešte vážnejšia.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava