Bylinkárka radí: Barborka sa používa pri nechutenstve

  • Recepty / Príroda
  • 11. januára 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví barborku obyčajnú.

Barborka obyčajná sa používa pri nechutenstve, anorexii, upravuje trávenie, čistí krv, pri poraneniach či odreninách. (Autor: cs.wikipedia.org)

Barborka obyčajná (Barbarea vulgaris) je dvojročná alebo trváca bylina. Byľ má vzpriamenú, hrubú, hranatú, vysokú 60 centimetrov. Vyrastá z prízemnej listovej ružice, v hornej časti sa vetví, je zelenej farby, býva hladkoplodá alebo riedko chlpatá. Listy má v ružici dlhé, striedavé, oválne, vajcovité, niekedy okrúhle, sú zvlnené a po okrajoch zúbkaté. Kvitne v apríli až júni. Kvietky sú obojpohlavné, rastú v strapcovom kvetenstve a majú žltozelenú farbu. Plod je valcovitá šešuľa.

Barborku v minulosti často používali v kuchyni, pripravovali z listov šalát, špenát, varili ju ako kapustovú polievku. Barborka obyčajná obsahuje liečivé látky ako provitamín A, veľa vitamínu C, horčicový olej. Rastie popri cestách, násypoch, priekopách, poliach, rumoviskách. Dnes sa používa pri nechutenstve, anorexii, upravuje trávenie, čistí krv, pri poraneniach či odreninách. Barborka má detoxikačné a močopudné účinky. Aj dnes si môžeme urobiť šalát z jej listov.

Upozornenie: Barborku obyčajnú si nesmieme zameniť za horčicu poľnú či repku olejnú. Líši sa veľkými termálnymi lalokmi na konci listov, listy nájdeme aj pod snehom.

Čaj z barborky 1.

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate barborky obyčajnej, 2,5 dl vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva-trikrát denne užijeme po dobu osem týždňov. Čaj je vhodný pri nechutenstve, čistí krv, je močopudný.

Čaj z barborky 2.

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov barborky obyčajnej, 2,5 dl vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva až trikrát denne užijeme. Užívame osem týždňov. Čaj je vhodný pri nechutenstve, čistí krv a je močopudný.

Nápoj z barborky

Potrebujeme: 50 g čerstvej kvitnúcej vňate alebo listov barborky obyčajnej, 3 dl vody, mixér

Postup: Čerstvú kvitnúcu vňať alebo listy dáme do mixéra, pridáme vodu a rozmixujeme. Necháme štyri hodiny odstáť, precedíme a užijeme. Užívame raz denne po dobu osem týždňov. Nápoj je osviežujúci, doplníme vitamíny.

Náplasť na rany či odreniny

Potrebujeme: 5 čerstvých listov barborky obyčajnej

Postup: Listy priložíme na rany či odreniny a previažeme. Robíme na celú noc až do zahojenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín