Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 10. januára 2021, 11:38

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, prežili sme ťažký rok. Asi najťažší od konca vojny. Pandémia koronavírusu spôsobila ekonomické straty, utlmenie umeleckej tvorby a kultúrnych podujatí, zníženie športových a rekreačných aktivít, sťaženie komunikácie s ľuďmi na verejnosti i v rodinách.


Jano Babič (Autor: red)

Nad všetkým visí hrozivý mrak doteraz neznámeho nebezpečenstva. Nákazlivá nemoc sa nepredvídane šíri, vyraďuje ľudí z práce, izoluje celé komunity, nevyberane zabíja. Zdravie populácie je vo veľkom ohrození. Jeho ochrana je prvoradou povinnosťou a stojí na najvyššom stupienku rebríčka hodnôt.

Hudba je poslaním rozvíjajúcim humánne hodnoty, podnecuje radosť, nádej, pokoj a lásku. Odkaz kumštu všeobecne nabáda k zamysleniu sa a k výzve, ako pristupovať k nášmu každodennému životu, aby sme chránili slabších a pomáhali unaveným záchrancom životov. Nedívať sa na udalosti prizmou vlastných nárokov, ubrať z požiadaviek vlastného pohodlia, opustiť materiálno, nebrať konzum ako primárny popud nášho bytia. Vráťme sa k prirodzenej schopnosti človeka – podeliť sa a brať ohľad na ľudí v našom okolí. K tomuto poslaniu sa chceme prihlásiť aj my.

V tomto roku nás čaká ešte výraznejšia úloha – šíriť kvalitnú hudbu nielen pre potešenie poslucháčov, ale naplniť odkaz umelcov a osloviť poslucháčov a pripomenúť hodnoty, ktorými sa musíme riadiť pri náprave následkov spôsobených pandémiou. Je nevyhnutné, aby sa naším každodenným krédom stala ohľaduplnosť, súdržnosť, rešpekt, ochota pomôcť, priateľstvo a vzájomná úcta. Potom môžeme dúfať v lepší nový rok a povedať si – zvládneme to!

Podoby džezu na Rádiu Piešťany začneme budúcu nedeľu premiérou s poradovým číslom 390. Predstavíme viacero noviniek. Vanessa Šarközi & Miloš Bihary vydali album Gipsy Jazz Project, vychádza debut mladej kapely Mattia Boyzz, prvá africká žena je nominovaná na ocenenie Grammy, speváčka Somi na albume Holly Room.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav