V rebríčku INEKO sa piešťanská nemocnica prepadla o štyri miesta, trnavská je stále najhoršia

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. januára 2021, 00:02

V závere minulého roka Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) už po šiestykrát zverejnil hodnotenia nemocníc podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie uplynulých štyroch rokov.

(Autor: Supa)

Rebríček je rozdelený na štátne univerzitné a fakultné nemocnice, medzi ktoré patrí aj trnavská nemocnica, a na všeobecné nemocnice, kam patrí Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch. Trnavská nemocnica sa stále drží na konci rebríčka a piešťanská nemocnica vo svojom hodnotiacom rebríčku oproti minulému roku klesla o štyri priečky.

Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2020 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Druhé miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti obhájila Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN.

Najnižší, hoci rastúci, rating v hodnotení INEKO získala Fakultná nemocnica Trnava. V rámci sledovaných 16 ukazovateľov nie je v žiadnom najlepšia, ale ani najhoršia. V oblastiach, kde je váha hodnotenia najvyššia – kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti a spokojnosť pacienta, je však výraznejšie podpriemerná, čo ju ťahá dolu. Priemerný profil pacienta trnavskej nemocnice je charakteristický relatívne menšou náročnosťou diagnóz. Trnavská nemocnica má podľa INEKO relatívne rýchlo fungujúci urgent a dostáva v ostatnom čase relatívne menej pokút za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Na 16. mieste medzi tridsaťtri všeobecnými nemocnicami sa umiestnila Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch. Je to oproti minulému roku pokles o štyri pozície, avšak podľa INEKO zaznamenania hodné sú jej výborné ukazovatele kvality za ostatné štyri roky (najnižšia miera rehospitalizácií, úmrtnosti po preložení z JIS a druhá najnižšia reoperovanosť v SR), ktoré sa však nepretavujú do spokojnosti pacientov, lebo tých má druhých najkritickejších.

Na výsledky nemocníc nemala vplyv pandémia koronavírusu, keďže hodnotenie bolo založené predovšetkým na dátach z rokov 2016 až 2019. INEKO porovnávalo nemocnice v rámci dvoch kategórií na základe hodnôt 16 ukazovateľov v šiestich hlavných oblastiach. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila