Knižnica: Rozpočet o stotisíc eur nižší ako vlani

Piešťanská mestská knižnica podľa plánovaného rozpočtu pre rok 2021 chce hospodáriť so sumou 476-tisíc eur, pričom vlani to bola suma 580 104. V obidvoch číslach však nie je zahrnutá len suma za prevádzku samotného objektu knižnice na Školskej ulici, ale aj mzdové a prevádzkové náklady Piešťanského informačného centra so svojimi priestormi na Pribinovej ulici.

Mestská knižnica sa v roku 2021 musí finančne uskromniť. (Autor: Supa)

A naviac oproti priestorom, ktoré malo Piešťanské informačné centrum (PIC) doteraz aj napriek zníženému rozpočtu pre rok 2021, preberá knižnica po dokončení rekonštrukcie Kolonádového mosta nové priestory, ktoré na moste v minulosti slúžili na obchodné prevádzky.

V návrhu rozpočtu riaditeľka Margita Galová uvádza, že pri zostavovaní rozpočtu mestskej knižnice a PIC postupovali v zmysle očakávaných skutočností v roku 2021, ktoré podľa všetkého budú i naďalej poznamenané pandemickou situáciou.

Z tohto dôvodu, ako riaditeľka Galová vo svojom materiáli uvádza, musela knižnica znižovať rozpočet vo všetkých položkách. A tak na strane príjmov od mesta figuruje suma 465-tisíc eur a vlastné zisky predpokladajú vo výške 11-tisíc. To dohromady na prevádzku knižnice a PIC, ktoré do organizačnej štruktúry knižnice prináleží, tvorí sumu 476-tisíc eur, pričom v roku 2020 to bolo 580 104 eur.

Ako Galová uvádza, na materiálové výdavky, ako sú nákupy kníh, technický, hygienický a čistiaci materiál, pôjde 17 850 eur. Na energie vyčlenili 20 700 eur, na mzdy pre zamestnancov knižnice a PIC potrebujú 258 814 eur, na zákonné odvody 92 500 eur, zákonné sociálne výdavky knižnice tvoria objem financií 21-tisíc eur. Na služby, ktoré PIC a knižnica poskytuje, plánujú utratiť 52 290 eur, na drobné opravy a udržiavanie priestorov si naplánovali 3356 eur.

V predkladanom rozpočte sú výdavky len na činnosť knižnice a PIC na Pribinovej ulici. V budúcom roku však bude fungovať i stredisko PIC na Kolonádovom moste, pribudne im aj pitný pavilón. V predkladanom rozpočte nie sú zohľadnené výdavky na Kolonádový most a pitný pavilón.

V návrhu rozpočtu sú oproti minulému roku znížené náklady na výdavky, ako sú nákupy kníh, technický, hygienický a čistiaci materiál,

obalový materiál na knihy, čiarové kódy do kníh. Znížili takmer všetky výdavky na služby aj na činnosť (podujatia) i položku na opravy a udržiavanie.

Knižnica má svoje príjmy mimo rozpočtu mesta naplánované na 11-tisíc eur – a to v podstate len z prenájmu jej priestorov iným subjektom. Knižnica sa totiž zo svojej podstaty žiadnou komerčnou činnosťou nezaoberá a požičiavaním kníh sa zrejme zarábať nedá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav