Vyplňte si s deťmi čas kreatívne a zapojte sa do súťaže o predplatné

Po minulé roky sme boli zvyknutí, že s deťmi sa počas zimných prázdnin dalo vybehnúť kamkoľvek. Mohli sa pokorčuľovať na mobilnej ľadovej ploche, pripravené boli viaceré akcie, ktoré ich vytrhli z domáceho leňošenia. Tento rok je ponuka aktivít pre epidemiologickú situáciu veľmi oklieštená a deti budú pravdepodobne svoje trojtýždňové prázdniny tráviť prevažne doma.

Kreslenie podľa tieňa: Ak nebude svietiť slnko, pomôže lampička. Foto: mm

Niekoľko tipov, ako sa s deťmi môžete zabaviť, čo vyskúšať a ako kreatívne vyplniť voľné chvíle, nám poskytla sociálna pedagogička a vychovávateľka Miroslava Matyášová. Vyskúšajte, vytvárajte a pošlite nám fotografie z procesu na e-mailovú adresu redakcia@piestanskytyzden.sk. Najlepšie uverejníme v novoročnom čísle a s nimi aj meno výhercu dvojmesačného predplatného Piešťanského týždňa.

Domáca plastelína

Budete potrebovať: 250 g hladkej múky, 140 ml vody, 50 g soli, 1 až 2 polievkové lyžice oleja, potravinárske farbivo (môžete skúsiť aj koreniny, ktoré hmotu zafarbia, napr. škoricu, kari, papriku)

Postup: Zmiešate spolu múku a soľ, postupne pridáte vodu a olej. Hmotu miešate asi 10 minút, kým nie je hladká, ak potrebujete, pridajte ešte vodu alebo olej. Pridajte potravinárske farbivo (korenie) a miešajte, kým sa nezafarbí. Hmotu dajte do plastového vrecka a vložte ju do chladničky. Počkajte, kým poriadne stvrdne a môžete modelovať.

Výrobky zo slaného cesta

Budete potrebovať: 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček soli, polovicu hrnčeka vody, trochu múky na pomúčenie dosky, dosku, valček, vykrajovačky

Postup: V miske vymiešate múku so soľou, postupne pridávate vodu a vypracujte nelepivé cesto. Ak sa lepí, pridáte ešte troška múky. Cesto podsypete a vyvaľkáte približne na hrúbku tri milimetre. A teraz je rad na vašej fantázii. Môžete povykrajovať rôzne tvary podľa formičiek, môžete do cesta pootláčať rôzne vzory (vetvičky, pletený vzor, kvety, čipku), vtláčať koráliky atď. Ak si chcete vyrobiť ozdobu, nezabudnite na dierku na šnúrku, môžete ju spraviť pomocou slamky. Vykrojené výrobky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a sušte v rúre pri najnižšej teplote asi tri hodiny alebo na vzduchu minimálne 24 hodín, kým nie sú úplne suché. Usušené výrobky môžete pomaľovať farbami, fixkami alebo ozdobiť trblietkami.

Keramika

Budete potrebovať: štvrť hrnčeka múky, štvrť hrnčeka kukuričného škrobu, štvrť hrnčeka soli, štvrť hrnčeka vody, farbivo alebo koreniny ako pri plastelíne

Postup: V miske najprv zmiešate soľ, múku a škrob a potom pridávate vodu. Môžete zmes rozdeliť na viac častí a pridať farbivo. Následne môžete začať modelovať zvieratká, figúrky, prívesky, tiež môžete do výrobku niečo odtlačiť. Výtvory nechajte niekoľko dní schnúť, potom ich môžete pomaľovať.

Kreslenie podľa tieňa

Budete potrebovať: papiere, ceruzku a farbičky, hračky, figúrky

Postup: Papier si položte tak, aby naň svietilo slnko (môžete použiť aj lampičku). Na okraj papiera poukladajte hračky tak, aby na papier vrhali tieň. Tieň obkreslite a snažte sa dodržiavať línie. Keď máte obkreslený tieň, hračku môžete odložiť a obrázok dokresliť podľa svojej fantázie.

Kreslenie na kamene

Budete potrebovať: kamene (najlepšie ploché), akrylové farby (tie sú najvhodnejšie, môžu byť však aj temperové farby), fixky, permanentné popisovače

Postup: Kameň poumývajte mydlom a nechaj ho uschnúť. Keď je suchý, môžete sa pustiť do práce. Kameň môžete namaľovať jednou farbou a po zaschnutí naň fixkami kresliť rôzne vzory. Z kameňa môžete vytvoriť zvieratko, môžete naň namaľovať čísla alebo písmenká, kvetinky, rozprávkovú postavičku, vytvoriť z kameňa tvár. Výber je na vás.

Pohybové hry – písmenká

Budete potrebovať: kartičky s písmenkami (môžete sa zabaviť aj pri ich výrobe, rodičia môžu predkresliť písmená na výkres, deti z nich vystrihnú kartičku a vyfarbia), ďalšieho hráča

Postup: Pri hre používajte najviac tri alebo štyri písmenká. Vopred sa dohodnete, aký pohyb bude konkrétne písmeno znamenať. Hráč č. 2 ukáže kartičku s písmenkom hráčovi č. 1 a ten musí spraviť dohodnutý pohyb. Pohyby môžu byť napríklad výskok, drep, dupnutie, tlesknutie, otočenie, sed, ľah (na brucho, na chrbát), chytenie rôznych častí tela, šprint na mieste, podskočenie na jednej nohe atď. Zo začiatku môžete hrať hru tak, že písmenko bude napovedať, o aký pohyb ide, napr.: D = dupnutie, T = tlesknutie.

Biela, modrá, červená

Budete potrebovať: všetkých členov domácnosti

Postup: Všetci sa postavia do radu a jeden člen zostane pred ostatnými a vedie hru – hovorí farby. Na slovo biela všetci musia urobiť krok vpravo, na slovo modrá krok vľavo a na slovo červená sa všetci otočia. Slová treba hovoriť v rôznom poradí, aby sa hráči sústredili na vykonávaný pohyb. Kto sa trikrát pomýli, vypadáva.

Pohybový rad

Budete potrebovať: kartičky s písmenkami (viac kartičiek toho istého písmenka, napr. 4x M), ďalšieho hráča

Postup: Znova si vopred určíte, aký pohyb bude konkrétne písmenko znamenať. Potom jeden z hráčov poukladá písmená do radu na zem (napr. A, C, A, D, C, D, A, D) a druhý ich číta svojím telom, teda vykonáva dohodnuté pohyby. Môžete pridávať čím ďalej, tým viac písmeniek. Namiesto kartičiek môžete použiť čísla, geometrické tvary, plyšáky… Fantázii sa medze nekladú.

Škôlka

Budete potrebovať: papierovú maliarsku pásku, kriedu alebo baliaci papier, fixky, starú plachtu

Postup: Škôlku si môžete kriedou nakresliť na chodník na dvore (ak bývate v rodinnom dome). Ak bývate v byte, môžete si škôlku spraviť maliarskou páskou na parkety alebo koberec. Prípadne ju môžete nakresliť na baliaci papier alebo papier na pečenie a okraje zaťažiť, dá sa využiť i stará plachta. Okienka robte dostatočne veľké, aby sa tam zmestila celá noha. Keď máte škôlku pripravenú, vezmite si kamienok (iný drobný predmet) a hádžte ho do „jednotky“. Máte na to tri pokusy, keď sa netrafíte, ide druhý hráč. Ak hrá dieťa samo, hádže, dokedy sa netrafí.

Políčko, v ktorom je kamienok, musíte preskočiť, až preskáčete k „desine“, do ktorej musíte skočiť s nohami spolu. Skokom sa otočíte (nohy stále spolu) a skáčete naspäť, pred políčkom s kamienkom sa zastavíte, zodvihnete ho (nesmiete sa rukami pridržiavať zeme), po zdvihnutí skočíte aj do toho políčka a odskáčete preč. Pozor, nemôžete skákať na čiary, skúste sa vždy trafiť do políčka. Ak budete mať prešľap, musíte ísť od začiatku.

Lov na Lego

Budete potrebovať: farebný papier, Lego

Postup: Rodičia rozmiestnia po byte alebo v dohodnutej miestnosti skladačky Lega (napr. po päť kusov zo žltej, modrej, zelenej a červenej farby). Úlohou detí je Lego nájsť a dať ho na kôpku na zhodný farebný papier. Súrodenci si môžu zahrať preteky, a to tak, že jeden bude mať napr. skladačky žltej, modrej a zelenej farby a druhý červenej, oranžovej a čiernej farby. Kto nájde skladačky skôr, vyhráva. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína