Literárny tip: Vianočná koleda

  • Knihy
  • 26. decembra 2020, 08:00

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

Foto: Artforum

Charles Dickens, anglický spisovateľ a analytik viktoriánskeho obdobia, bol výborným rozprávačom a tvorcom nezabudnuteľných charakterov. Vianočná koleda, jeden z najznámejších vianočných príbehov, je podobenstvom o nemilosrdnom starom lakomcovi Scroogeovi, ktorý nemá rád ľudí a svet, modlou mu je jeho peňaženka. Je taký lakomý, že nedopraje ani sám sebe.

Prichádzajú Vianoce, ktoré nenávidí. V predvianočnú noc navštívia Scroogea duchovia Vianoc a vianočná atmosféra má veľkú moc, lakomému neznesiteľnému starcovi sa otvárajú oči, mäkne mu srdce… Vianočný príbeh s duchmi v sebe nesie silný sociálny podtext, vianočný čas má rozprávkovú moc a láska k blížnemu dokáže zázraky. Podľa Vianočnej koledy vznikli filmové adaptácie, dokonca aj opera Jána Cikkera – Mister Scrooge.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava