Keď uvideli hviezdu, nesmierne sa zaradovali

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. decembra 2020, 08:00

Vážení čitatelia, všetci každoročne s napätím očakávame vianočné sviatky. Dôvody sú rôzne. Ak by sme začali od najmladších, v prvom rade je to veľké a tajomné očakávanie vianočných darčekov (a ani my dospelí nie sme celkom imúnni voči tomuto čaru Vianoc). Ďalším dôvodom napätia je skutočnosť, že tento čas je spätý s predvianočným zhonom, upratovaním, pripravovaním našich domovov, vymýšľaním vkusných a prekvapivých darčekov i záverečný finiš v práci spojený s končiacim sa rokom. Je to obdobie charakterizované stresom.

Branislav Popelka, farár v Kostole sv. Štefana v Piešťanoch

Pritom by sme chceli, aby to boli radšej sviatky pokoja, pohody, dobra, radosti a lásky v kruhu najbližších, v našich rodinách. Po tom túžime všetci a pokladáme to za pravý význam týchto dní. Biblické texty o narodení Spasiteľa nám približujú toto posolstvo nekonečnej lásky, dobra, pokoja, radosti a odpustenia. Asi preto sa všetci snažíme byť vo vianočnom čase úplne iní, ľudskejší, viac otvorení konať dobro. Akoby sme chceli nechať prehovoriť svoje lepšie ja. Zmysel Kristovho narodenia, života a smrti i vzkriesenia nachádzame v takejto zmene človeka.

Hovoriť v týchto dňoch o radosti, pokoji či dobre má však trpkú príchuť. Prežívame náročné dni. Mnohí cítime neistotu a s obavou hľadíme do budúcnosti. Radi by sme uzreli niečo ako svetlo v tme neistoty, čo nám dodá silu. Biblický príbeh o mudrcoch, ktorí sa prišli pokloniť narodenému Ježišovi, nám približuje, ako sa im počas hľadania novonarodeného kráľa stratila hviezda a ako potom našli nesmiernu radosť, keď ju znovu uvideli. Neboli ešte v cieli, nemali istotu nájdenia toho, o ktorom im ona bola iba znamením. Betlehemská hviezda sa stala počas storočí symbolom ukazovateľom cesty a odovzdávania nádeje či viery.

Vážení čitatelia, všetci môžeme spĺňať úlohu tejto hviezdy pre tých, s ktorými sa stretáme. Mnohým môžeme skutočne vniesť do neistých dní nádej a radosť. Zároveň Vám všetkým prajem, aby ste vo svojich životoch vždy mali pred sebou čosi či kohosi, kto Vám bude dodávať nádej, silu i radosť v živote. A úplne úžasným zdrojom nádeje, pokoja a vnútornej radosti je ten, ktorého narodenie oslavujeme.

Branislav Popelka, farár v Kostole sv. Štefana v Piešťanoch

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína