Sviatočné Inšpirácie pre šikovné aj menej zdatné gazdinky

Vianočné sviatky sa blížia. Asi len málokto si ich vie predstaviť bez tradičných jedál – kapra, zemiakového šalátu, kapustnice, makových šúľancov či bez chutných, medom, škoricou i klinčekmi voňajúcich medovníčkov. Ak ešte nemáte vybraté recepty, nechajte sa inšpirovať tými, ktoré sme pre vás pripravili my. Sú odskúšané a dobré. Ale ak vám náhodou niečo nevyjde, nezúfajte. Keď bude na Vianoce kapor načierno, mama namäkko a otec namol, vlastne je všetko v najlepšom poriadku. A keď vonku nebude snehu, môžete sa doma ohadzovať aj tvrdými medovníkmi.

Foto: vd

Chutné medovníčky

Suroviny: 650 g hladkej múky, 150 g medu, 250 g práškového cukru, 50 g masla, 3 celé vajcia, 1 žĺtok, 1 lyžica perníkového prášku, 2 kávové lyžičky sódy bicarbony, 4-5 lyžíc mlieka, pomletá škorica, klinčeky, troška rumu

Postup: Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi štyri milimetre. Medovníčky vykrajujeme formičkami a ozdobíme vlašským orechom, lieskovcom alebo mandľou. Vrch potrieme žĺtkom. Poukladáme na vymastený plech a pečieme asi pri 180 oC.

Kapor na bylinkách

Suroviny: 1000 g kapra alebo inej ryby, olivový olej, citrón, čerstvé alebo sušené bylinky: bazalka, tymian, rozmarín, kapucínka

Postup: Kapra alebo inú rybu nakrájame na podkovičky hrubé asi tri centimetre. Pripravíme si bylinkovú zmes. Najlepšia je z čerstvých rastliniek, ale môžu byť aj sušené. Lístočky rozmarínu, bazalky, tymianu a ak máme, aj kapucínky vložíme do mažiara, premiešame, podrvíme ich a pridáme dve lyžičky olivového oleja, štvrť lyžičky soli a šťavu z citróna. Všetko dôkladne premiešame a týmto nálevom potrime kúsky ryby. Odložíme na chladné miesto asi na dve-tri hodiny.

Potom jednotlivé kúsky ryby prudko opražíme v rozpálenom oleji, vyberieme, a aby získal pokrm peknú farbu, ešte podkovičky poukladáme na plech a pár minút prudko zapečieme v rúre rozohriatej na 250 stupňov Celzia.

Takto pripraveného kapra podávame so zemiakovým šalátom, varenými zemiakmi, kroketami, americkými zemiakmi či opečenou bagetou na bylinkách. Pred jedlom si rybu môžeme ešte trošku pokvapkať citrónovou šťavou.

Šúľance nemusia byť iba makové

Suroviny: 1000 g zemiakov, 320 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, maslo, práškový alebo karamelový cukor, mak, orechy, kakao alebo nutela

Postup: Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke – do hrnca môžeme dať jednu polievkovú lyžicu soli a pol lyžice rasce. Uvarené sú až vtedy, keď do nich ide zľahka vidlička. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame na mrkvovom struháku, aby boli jemné. Pridáme vajce, pol čajovej lyžičky soli a vypracujeme cesto. Z neho vytvarujeme dlhšie valčeky hrubé asi dva centimetre. Postupne budeme odkrajovať asi centimeter dlhé kúsky, ktoré ručne ušúľame na troj až štvorcentimetrové šuľky. Šúľance si najskôr poukladáme do misky a potom ich vhodíme do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.

Šúľance posypeme makom alebo orechmi, ku ktorým pridáme skaramelizovaný jemný cukor. Poslúži aj práškový. Na záver polejeme rozpusteným maslom. Ak máte radi kakao, nutelu alebo čokoládu, fantázii sa medze nekladú. Posypať si ich môžete hocičím – aj tvarohom. A keď ich chcete naslano – tak so syrom, s kečupom či s opraženou slaninkou.

Pripravila Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda