Polícia upozorňuje na vydieračské emaily, šíria sa na internete pred Vianocami

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2020, 19:26

Odosielateľ emailu používateľovi napíše, že vie o tom, že navštevoval stránky pre dospelých, do počítača mu nahral trójskeho koňa a má jeho fotky.

Pixabay.com

Polícia SR upozorňuje verejnosť na vydieračské emaily, ktoré sa pred Vianocami šíria prostredníctvom internetu. Ako uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti, odosielateľ emailu používateľovi napíše, že „vie o tom, že navštevoval stránky pre dospelých, do počítača mu nahral trójskeho koňa a má jeho fotky“. Následne požaduje odosielateľ zaslanie bitcoinov a „na oplátku nepošle tieto súbory tretím osobám. Tentokrát žiada odosielateľ zaplatiť v bitcoinoch 1 350 dolárov do 48 hodín“.

Polícia zdôrazňuje, že tieto emaily sú nebezpečnejšie, pretože narozdiel od predošlých neobsahujú veľa lámanej slovenčiny, ale pôsobia, že email bol odoslaný z konta príjemcu. „V súvislosti s podozrivými emailovými správami, ktorých odosielateľ nie je prijímateľovi známy odporúčame, aby ste v žiadnom prípade na takúto emailovú správu nereagovali, neodpovedali, neotvárali prípadné prílohy podozrivého emailu a emailové správy tohto typu zmazali či zaradili medzi nevyžiadanú emailovú poštu, do takzvaného spamu,“ vyzvala polícia. Odporučila, aby bol používateľ za každých okolností obozretný.

„V prípade, ak je oznamovateľovi spôsobená škoda a má podozrenie, že došlo k nezákonnému konaniu, môže podať trestné oznámenie na ktoromkoľvek najbližšom útvare policajného zboru alebo na prokuratúre a predložiť konkrétne dôkazy o tom, že bol takýto trestný čin spáchaný,“ ozrejmila polícia. V takomto prípade vykoná Policajný zbor SR v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky úkony vedúce k zisteniu páchateľa.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda