Vianočné recepty od cukrárky Janky Zemkovej

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. decembra 2020, 00:01

Janka Zemková sa venuje pečeniu koláčov a tort ako svojmu koníčku už niekoľko rokov a vyhlásenou cukrárkou je nielen v Očkove, ale i v okolí. A tak sme u nej zisťovali, aké sladkosti majú ľudia v obľube počas blížiacich sa Vianoc.

Janka Zemková nám prezradila niekoľko receptov na cukrovinky. Foto: jv

Ľudia radi experimentujú a skúšajú nové chute, ale pri vianočných koláčikoch sa podľa Janky Zemkovej radi vracajú k tradičným chutiam, ktoré jedávali ako malé deti. Cukrárka zároveň prezradila niekoľko receptov na cukrovinky, ktoré by sa mohli stať spestrením sviatočných stolov domácich gazdiniek.

Janka Zemková nám prezradila niekoľko receptov na cukrovinky.

Medový závin

Suroviny: 600 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 100 g tuku (Hera a podobne), 1 kávová lyžica sódy bikarbóny, 4 polievkové lyžice medu, 1 kávová lyžica mletej škorice, 1 kávová lyžica mletých klinčekov

Všetky suroviny podľa priloženého zoznamu spolu zmiešame a 12 hodín necháme odležať. Cesto rozdelíme na štyri časti, každú rozvaľkáme, natrieme lekvárom a navrch poukladáme posekané orechy. Zavinieme, potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť. Pečieme na 170 °C 30 až 45 minút.

Kokosové linecké

Suroviny: 370 g polohrubej múky, 50 g strúhaného kokosu, 140 g práškového cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 250 g masla, 1 vajce, 1 kávová lyžica citrónovej kôry, 1/2 bal. prášku do pečiva

Vyvaľkáme si cesto na pomúčenej doske asi na pol centimetra, ukladáme na plech vystlaný papierom a pečieme pri 160 °C, kým nezačnú končeky ružovieť. Vychladnuté plníme džemom a končeky môžeme namáčať v čokoláde alebo len pofŕkať roztopenou čokoládou.

Košíčky s pusinkou

Cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, kôra z 1/2 citróna, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátu, 1 žĺtok

Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto a dáme minimálne na polhodinu do chladničky. Pripravíme si formičky na košíčky, klasické plechové. Prestrekneme ich jemne olejom v spreji, aby sa nám lepšie po upečení vyberali. Potom si odoberieme kúsok z cesta a pomocou palcov natláčame cesto do formičky, aby nám zostal krásny košík, nie príliš tenký. Pečieme na 180 stupňoch 12 minút. Po upečení košíčky ihneď vyberáme z formičiek.

Náplň – lemon curd: šťava z 2 citrónov, 160 g kryštálového cukru, 115 g masla, 2 vajcia, nastrúhaná kôra z citróna

Maslo a cukor si rozpustíme v miske vo vodnom kúpeli, potom pridáme šťavu a kôru z citróna a nakoniec vajíčka. Počas stáleho miešania nám vznikne hustý krém, ktorý necháme vychladnúť.

Pusinky: 3 bielky, 180 g kryštálového cukru, 1/2 čajovej lyžičky vínneho octu

Z bielkov a cukru hneď od začiatku šľaháme spolu sneh. Keď je krásne tuhý a lesklý, zašľaháme vínny ocot. Zmes si dáme do vrecúška s hladkou špičkou a striekame na plech s papierom na pečenie pusinky veľké, ako máme košíky.

Upečené košíčky naplníme riadnou dávkou lemon curd a prikryjeme pusinkou.

Mini Pavlovej tortičky

Cesto-základ: 4 bielky izbovej teploty, 130 g práškového cukru, 1/2 polievkovej lyžice zlatého klasu, 1 čajová lyžička octu, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Rúru zapneme na funkciu ventilátor a predhrejeme na 150 stupňov Celzia. Začneme šľahať bielka v robote alebo pomocou mixéra. Keď začnú tuhnúť, začneme pridávať práškový cukor, vždy iba dve polievkové lyžice, a zašľaháme. Vyšľaháme tuhý sneh. Ostatné suroviny pridávame po jednej a vždy premiešame, ale iba špachtľou, už nemixujeme.

Na plech si dáme papier na pečenie. Vyšľahané bielky dáme do cukrárskeho vrecúška s ozdobnou špičkou a striekame kolieska, na ktorých po okraji spravíme ešte jedno koliesko. Vznikne nám ako keby hniezdo, do ktorého budeme dávať po upečení krém. Plech s mini Pavlovej tortičkami vložíme do rúry, kde sme znížili teplotu na 110 oC, a pečieme asi jeden a pol hodiny. Po vychladnutí tortičky plníme krémom, ktorý si tiež dáme do cukrárskeho vrecka, ozdobíme čerstvým ovocím a lístočkom mäty.

Krém: 250 ml šľahačkovej smotany 33 %, 250 g mascarpone

Šľahačku si dáme do misky a šľaháme. Keď nám začne tuhnúť, pridáme mascarpone a vyšľaháme do jemného krému.

Vanilkové rožky

Suroviny: 280 g hladkej múky, 210 g masla, 100 g postrúhaných orechov, 70 g práškového cukru

Zamiesime cesto a dáme ho do chladničky odpočinúť asi na 1 hodinu. Potom z cesta urobíme valček, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky, a šúľame rožteky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri 165 °C, kým nezačnú ružovieť končeky. Ešte horúce obaľujeme vo vanilkovom cukre zmiešanom s práškovým cukrom.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard