Zem spieva: Účinkujú v nej aj vnúčatá exprimátora Vrbového – posielajte sms!

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Hudba / Spravodajstvo
  • 18. decembra 2020, 15:50

Poznáte to? Radosť z vnúčat je asi tou najväčšou odmenou za váš život a snaženie. A ak sa vnúčatá vydaria, radosť je dvojnásobná. Mohli by o tom rozprávať hodiny Ivan a Anna Borovskí z Vrbového. Sú starými rodičmi 13-ročného huslistu Mateja Borovského a 17-ročnej Adriany Borovskej, talentovanej violončelistky a kontrabasistky.


Babka Anna Borovská, vnučka Adriana a dedko Ivan Borovský v Košariskách. (Autor: archív rodiny)

Meno Borovský je v piešťanskom regióne pomerne známe. Bývalý stredoškolský pedagóg Ivan Borovský bol dlhé roky primátorom mesta Vrbové a poslancom Trnavského samosprávneho kraja. Dnes si zaslúžený dôchodok užíva aj so svojou manželkou Annou na prašníckych kopaniciach.

Matej a Adriana Borovskí v košarišskom kostole.

Ich vnúčatá Adriana a Matej začali hrať na hudobných nástrojoch v piatich rokoch. Nielen talent a cvičenie, ale najmä podpora ich otca Rasťa pri cvičení ich posúvala v hudobnom rozvoji. Okrem vážnej hudby sa venujú folklóru. Ten totiž spojil aj ich rodičov v brezovskom folklórnom súbore. Mama tanečnica Jana Borovská a otec muzikant Rasťo Borovský vedú svoje deti obomi smermi – k tancu i hudbe. Preto Adriana aj Matej tancujú a hrajú v Detskom folklórnom súbore Vienok Bratislava, ktorého ľudovú hudbu založil a vedie práve Rasťo, syn exprimátora Vrbového. Ich repertoár zahŕňa skladby z rôznych regiónov Slovenska, ktorý prezentujú s výrazným úspechom.

V základnom kole Zem spieva s pásmom z brezovských kopaníc.

„Veľmi radi chodíme aj na koncerty vážnej hudby našich vnúčat, ale vystúpenia ľudovej hudby Vienok sú nášmu srdiečku bližšie,“ priznávajú babka a dedko Borovskí.

Ak sme vo vás prebudili štipku zvedavosti a máte radi folklór, obe ich vnúčatá budú vystupovať už v sobotu 19. decembra o 20.30 h vo finále súťaže Zem spieva. Program vysiela Jednotka, o víťazovi sa rozhodne v diváckom sms hlasovaní počas priameho prenosu. Ľudová hudba DFS Vienok sa predstaví atraktívnym hudobno-tanečným rómskym číslom Vlachiko z Petrovian. Držíme palce!

(vd/jb), foto: archív rodiny

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava