Schvaľovanie rozpočtu MsKS s návrhom na odvolanie riaditeľa z funkcie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. decembra 2020, 00:01

Rozpočet Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Piešťany v objeme takmer 900-tisíc eur poslanci minulý týždeň schválili. Jeho riaditeľ Peter Sedláčik však oproti svojmu pôvodnému návrhu prišiel o 30-tisíc eur, ktoré mu poslanci z rozpočtu pre rok 2021 zobrali.


Riaditeľ MsKS Peter Sedláčik si pri obhajobe rozpočtu pre rok 2021 musel vypočuť poriadnu dávku kritiky. (Autor: pror)

Kultúra však v Piešťanoch o nič neprišla, nakoľko sa takmer všetko, čo riaditeľovi zobrali, presypalo do kultúry, len na iné rozpočtové kapitoly. Sedláčik si musel vypočuť hromadu kritiky na svoju adresu a zo strany poslancov došlo dokonca i k návrhu odvolať ho z funkcie riaditeľa MsKS.

Na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva v tomto roku došlo i k schvaľovaniu rozpočtov mesta a jeho príspevkových organizácií pre rok 2021. Kým u mestskej knižnice, Služieb mesta Piešťany, ale aj samotného Mesta Piešťany šlo všetko hladko, búrlivú diskusiu u poslancov vyvolal návrh rozpočtu MsKS, ktorý mal v budúcom roku atakovať hranicu takmer milión eur.

Najviac kritiky si Peter Sedláčik vyslúžil od poslankyne a zároveň predsedníčky komisie pre kultúru Ivety Babičovej. Jeho predložený rozpočet označila za nereálny a „prejedací“. Sedláčikove ambície v kultúre označila poslankyňa pre také malé mesto, ako sú Piešťany, ako pridrahé, ktoré si zo svojho rozpočtu nemôže dovoliť.

Ku kritike sa pripojil i predseda komisie pre financie, poslanec Andrej Klapica, ktorý na rokovaní vysvetlil, že ani komisia, ktorú vedie, rozpočet MsKS nepodporila a príjmy, ktoré Sedláčik uvádza, považujú za nereálne a nadhodnotené.

Poslanec Ján Stachura v kritike rozpočtu mestskej kultúrnej ustanovizne kolegov poslancov podporil a zároveň dodal, že pomer financovania kultúry a všetkého ostatného je neúmerne veľký a rozpočet mesta z jeho doterajšími prioritami bude treba reformovať. Avšak dodal, že rozpočet MsKS po korekciách tentoraz podporí, a to len z dôvodu, aby nebol ohrozený rozpočet mesta, ktorého je Sedláčikov návrh súčasťou.

Najradikálnejšia v kritike bola poslankyňa Zuzana Svrčeková. Tá dokonca navrhovala uznesenie, ktorým by poslanci Sedláčika z postu riaditeľa odvolali: „Po vašich predchodcoch tu v kultúre ostala výrazná stopa. Po vás tu bude treba len vyvetrať. Preto navrhujem uznesenie, aby s vami bol ukončený pracovný pomer.“ K hlasovaniu o tomto návrhu poslankyne však nedošlo, nakoľko jej kolegovia vysvetlili, že odvolávať riaditeľa nie je v kompetencia mestského zastupiteľstva, ale len primátora.

Poslanci tak pristúpili k hlasovaniu o dvoch návrhoch zníženia rozpočtu MsKS. Prvý navrhla Iveta Babičová, ktorým by Sedláčik prišiel o 40-tisíc z mestskej dotácie, a druhý návrh predložil viceprimátor Michal Bezák, ktorý navrhol zníženie o 30-tisíc eur. Babičovej návrh neprešiel a poslanci následne schválili 30-tisícové zníženie podľa návrhu viceprimátora.

Kultúra v meste vo všeobecnosti však o nič zásadné neprišla, až na päťtisíc eur, ktoré z tejto čiastky získala mestská polícia. Ďalších päťtisíc poputovalo na dotácie do kultúry, ktoré rozdeľujú poslanci. 15-tisíc eur na bezpečnostné kamery presunuli na navýšenú dotáciu pre Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Rezort Piešťany, ktorá sa primárne venuje podpore kultúrnych podujatí za účelom zvýšenia návštevnosti kúpeľného mesta, a päťtisíc eur presunuli poslanci aj na účet mestskej knižnice, ktorá je v podstate tiež mestskou kultúrnou inštitúciou.

Po schválení rozpočtu MsKS si však riaditeľ od poslancov vypočul dovetok, že hospodárenie organizácie bude pod ich drobnohľadom, či sa mu ukazovatele, ktoré pri obhajobe rozpočtu deklaroval, podarí aj naplniť.

Jozef Vojčiniak, foto: autor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund