Zhodnoťte svoje úspory. Ako správne investovať prebytočné peniaze?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 15. decembra 2020, 11:18

Ak máte svoje osobné financie nastavené správne, každý mesiac vám na účte zostanú nejaké peniaze. Kam ale tieto usporené peniaze uložiť, aby nestrácali hodnotu kvôli inflácii, a naopak na hodnote v ideálnom prípade získavali? Prinášame niekoľko variantov, ktoré sú zoradené podľa tých najkonzervatívnejších až po tie najviac rizikové.

Pamätajte pritom na základné pravidlo investovania: potenciál vyššieho výnosu je vždy sprevádzaný vysokým rizikom straty. Cielené zníženie naopak limituje potenciál výnosu. Hľadajte teda také investície, ktoré ponúknu dostatočný výnos vzhľadom k tomu, aké pri nich hrozia potenciálne straty peňazí. Najlepšie je investície rozložiť určitým dielom medzi všetky produkty.

Sporiaci účet v banke

Veľmi jednoduchým variantom je uloženie peňazí na klasickom sporiacom účte. Keďže sú ale úrokové sadzby teraz veľmi nízke (maximálne 1 % p. a.), sporiace účty obvykle nepokryjú ani infláciu, a aj napriek pripisovaniu úrokov teda vaše úspory mierne strácajú na hodnote. Na druhej strane sú vaše peniaze do určitej výšky poistené a neprídete o ne ani v prípade, že banka skrachuje. Základnú životnú rezervu by ste mali mať uloženú na sporiacom účte.

Zvýhodnené sporiace produkty, bezpečné dlhopisy

Ak hovoríme o sporiacich produktoch, máme na mysli napríklad stavebné sporenie či termínované vklady. Tie garantujú o niečo vyššie výnosy než sporiaci účet (termínované vklady až 3 %, sporiace produkty vďaka štátnemu zvýhodneniu až 5 % p. a.). Tiež štátne dlhopisy alebo dlhopisy veľkých stabilných firiem ponúkajú podobné podmienky. Ich výhodou je nízka rizikovosť, nevýhodou ale, že peniaze musíte niekam uložiť na určité obdobie a úspory teda nie sú rýchlo dostupné v prípade nečakaných životných situácií.

Investovanie na finančných trhoch

Časť vašich úspor by mala smerovať na kapitálové trhy. Investície do podielových fondov, akcií, cudzích mien a komodít (zlato, ropa apod.) už však patria do oblasti, ktorá vyžaduje detailné znalosti problematiky a určitú úroveň finančnej gramotnosti. Ide o investície, ktoré pri správnom nastavení môžu priniesť zdravú mieru rizika a vyššie výnosy, rovnako tak ale možno vytvoriť veľmi rizikové portfólio, v ktorom môžete namiesto vysokého zisku upadnúť do hlbokej straty. Tento problém má dnes ale riešenie.

Moderný prístup otvára nové možnosti

Ak sami neviete, do ktorých titulov presne investovať, môžete vyskúšať moderné platformy ako eToro, na ktorých investujete formou „sledovania“ portfólií úspešných investorov. Mohli by sme povedať, že sú to akýsi influenceri na finančnom trhu. Zverejňujú svoje portfóliá, myšlienky, obchody a najmä svoje výsledky. Podľa ich minulosti, sympatií či iného kľúča si potom vyberiete, koho budete „kopírovať“ a vytvoríte si portfólio na základe jeho krokov. Pozrite sa pre viac informácií na eToro recenzie. Aj s minimom znalostí tak môžete vytvoriť vybalancované portfólio cenných papierov.

Kryptomeny, špekulácie

Najrizikovejším spôsobom investícií sú do značnej miery experimentálne alebo menej regulované aktíva, prípadne nestabilné cenné papiere. Typickým príkladom môžu dnes byť kryptomeny (Bitcoin) alebo veľmi turbulentné akcie (Tesla), pri ktorých možno špekulovať o raste aj poklese ich hodnoty a svoje príjmy tak môžete v priebehu pár dní zniekoľkonásobiť, alebo naopak vynulovať. To možno odporučiť len pre niekoľko málo percent vášho majetku, pri ktorých vám nebude vadiť ich absolútna strata.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín