Bylinkárka radí: Brečtan lieči popáleniny aj vredy

  • Recepty / Príroda
  • 14. decembra 2020, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví brečtan pravý, ktorý pomáha liečiť popáleniny aj vredy.

Bylinkár Hieronymus Bock odporúča brečtan pri bolestiach hlavy po „opici“. (Autor: pexels.com)

Brečtan popínavý (Hedera Helix) by sa mal volať skôr plazivý strom, lebo sa popína všade po múroch a stenách, pri ktorých rastie. Je to vlastne naša liana. Patrí do čeľade aralkovitých a rastie v celej západnej i v strednej Európe a prednej Ázii. Dorastá až do 20 metrov. Brečtan popínavý má veľa zaujímavých listových foriem.

Starovekí Gréci verili, že predchádza otravám. Je to vždy zelená, šplhavá plazivá drevina. Nemecký bylinkár Hieronymus Bock odporúča brečtan pri bolestiach hlavy spôsobených užitím alkoholu. Treba rozdrviť brečtanové listy, zaliať octom s trochou ružovej vody a týmto roztokom potierať čelo a spánky.

Účinné látky brečtanu sú flavonoidy, saponíny, alkaloid emetin, betakarotén, triesloviny, glykozidy, tuk, rutín, jód a mnohé ďalšie látky. Keď sa brečtan primieša do mastí, pomáha pri popáleninách a vredoch. Okrem toho je rastlina účinným liečivom proti silnej hnačke a horúčke. Antispastický účinok brečtanu sa využíva pri čiernom kašli, bronchitíde a chronickom až astmatickom katare dýchacích ciest.

Prípravu čaju z brečtanu neodporúčam, pretože celá rastlina je mierne jedovatá. Preto musíme bezpodmienečne siahnuť po štandardizovaných liekoch z lekárne, ktorých dávkovanie je kontrolované. Odporúčam ho do kúpeľa tým, ktorí trpia na svrab, pretože lieči a vyhládza kožu. Je tiež vhodný na kožné vredy, zápaly, popáleniny a iné kožné problémy. Brečtan je symbolom večného života. Raní kresťania svojich mŕtvych pochovávali s vetvičkou brečtanu.

Kúpeľ proti kožným problémom

Potrebujeme: 50 g čerstvých alebo sušených listov brečtanu popínavého, 2 l vody

Postup: Listy povaríme vo vode na miernom ohni 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme podľa potreby a je vhodný pri kožných problémoch, ako je ekzém, psoriáza, svrab, vredy.

Vínny obklad z brečtanu

Potrebujeme: 20 g čerstvých alebo sušených listov brečtanu popínavého, 2,5 dl bieleho vína

Postup: Listy 10 minút povaríme v bielom víne a 15 minút lúhujeme. Precedíme do odvaru, namočíme handričku, jemno vyžmýkame a prikladáme na vredy a iné kožné problémy. Obklad previažeme a robíme na celú noc až do vyliečenia.

Masť z brečtanu

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov brečtanu popínavého, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme nakrájané listy brečtanu a bravčovú masť. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná na potieranie pleti, zvláčni pokožku, lieči vredy, svrab, zápaly kože a iné problémy s kožou.  

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel