Podoby džezu

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, bezmocnosť – veľmi nepríjemný stav, do ktorého sa dostávajú ľudia v bezvýchodiskovej situácii. Neverím alebo aspoň predpokladám, že v situácii, keď naším každodenným životom prechádza nebezpečná nákaza zastavujúca život, nákaza, ktorá nedovoľuje základné fungovanie trhu, dopravy, cestovania, vzdelávania, kultúry, športu, nemocničnej opatery, starostlivosti o seniorov, si nekladieme otázku, čo treba urobiť, aby sme túto katastrofu zastavili.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Čo môžem urobiť ja? Neverím tomu, že pre niekoho sú najdôležitejšie čísla ekonomickej rentability, že pre niekoho sú prednejšie volebné preferencie, pre niekoho je podstatná osobná sloboda, ktorú mu obmedzuje nosenie rúška alebo obmedzenie návštevy fitnescentra. Neverím tomu, že niekto hovorí o sprisahaní tajných síl proti civilizácii s cieľom uskutočniť tajné čipovanie a ovládnuť svet a ľudí v ňom.

Moju vieru však denne zničujúco potláčajú nové a nové dôkazy o tom, že sa nákaza stále šíri. Nezmyselné zhromaždenia, stretnutia stoviek ľudí na námestiach napriek odporúčaniu nekonať tak, nabádanie k neposlušnosti dodržiavať nariadenia, volať po dobrovoľnosti, ktorá je zničujúca v konaní, ktoré len ako celok má zmysel. Podstata riešenia problému odchádza do úzadia a nahrádza ho nezmyselný boj o prestíž. Nákaza sa šíri a vinu si kladú aktéri navzájom. Ani na jednej strane barikády niet víťaza. Tu môžu byť len porazení. Pred zlobou, klamstvom a hlúposťou sme bezmocní… A tak sa motáme v záhadnom kruhu, kde každé ráno konštatujeme počet obetí našej bezmocnosti. Bezmocnosti, ktorú sme si spôsobili sami.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany vás pozdravia aj tretiu adventnú nedeľu. Viacero džezmenov prichádza s ponukou vhodných vianočných darčekov. Ansambel SO36 pod vedením saxofonistu Erika Rothensteina vydáva svoj debutový album Čierna labuť, Cotatcha Orchestra uvádza album Bigbandová elektronika. V piatok 11. decembra sa v Bratislave uskutoční deviaty ročník Gypsy Jazz Festivalu, Clark Terry by sa presne 13. decembra dožil sto rokov.

O tom všetkom budú Podoby džezu na Rádiu Piešťany a na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava