Dubová: Pred mestom plná života, za mestom stredoveká stoka

  • Piešťany / Blogy
  • 11. decembra 2020, 00:02

Ochrana životného prostredia pred škodlivými zásahmi a vplyvmi je aktuálna téma. Síce sa často a veľa hovorí o potrebe ochrany prostredia, v ktorom žijeme, ale konkrétne riešenia sú zatiaľ minimálne. Pred niekoľkými rokmi sa revitalizáciou potoka Dubová vytvorila na jej brehu v Piešťanoch celkom príjemná oddychová zóna s cyklotrasou. Žiaľ, dnes v niektorých mestských úsekoch Dubová vôbec nepripomína vitálny krajinotvorný prvok, ale skôr stredovekú stoku.

Brigádu za účelom obnovy čistoty vody v potoku zorganizovalo občianske združenie Vodný tok Dubová. (Autor: archív Marcel Kubo )

Pred mestom plná rýb, za mestom už len mŕtva voda. Jedným z podstatných dôvodov tohto stavu je fakt, že niektorí Piešťanci využívajú Dubovú ako smetný kôš. Druhým dôvodom je pravidelné znečisťovanie toku splaškami z mestskej kanalizácie, ktorá potok výdatne zásobuje fekáliami a domácou chémiou devastujúcimi tunajší vodný život.

Rozhodli sme sa pridať k tej skupine obyvateľov, ktorí nie sú ľahostajní k nášmu mestu, a tiež prispieť k zlepšeniu životného prostredia. Preto naše nové občianske združenie Vodný tok Dubová zorganizovalo prvú brigádu za účelom obnovy čistoty vody v Dubovej. Počas brigády sme z dna potoka na 400-metrovom úseku v lokalite Floreát vyzbierali viac ako 200 kilogramov neuveriteľne pestrej zmesi odpadu. Na prvom mieste sa umiestnili plastové vrecia, igelitky a PET fľaše. Druhá priečka patrila vlhčeným utierkam a dámskym vložkám. Niektoré dámy si zjavne zamieňajú toaletnú misu za smetný kôš, neuvedomujúc si, že aj hygienické pomôcky obsahujú plastové vlákna, ktoré sú biologicky nerozložiteľné.

Je na mieste potrebné poznamenať, že okrem ľahostajných ľudí má na tomto druhu odpadu nemalý podiel aj správca kanalizácie – Trnavská vodárenská spoločnosť, a. s. Záchytné komory kanalizácie by takýto odpad prepustiť nemali. Realita však ukázala, že na každom metri štvorcovom dna sa usadilo veľké množstvo tohto nežiaduceho materiálu. Okrem plastov a hygienických potrieb sme vylovili aj iné „poklady“, ktoré do Dubovej bez rozpakov a hanby nahádzali niektorí naši spoluobčania. Sklené fľaše, kovové predmety všetkého druhu, plášte na bicykel, rôzne kuchynské náčinie, bytové zariadenie, športové vybavenie, odevy, ba dokonca akumulátor. A neznámy domáci kutil tam navyše prihodil súpravu nástrčkových kľúčov.

A keďže podobných „pokladov“ sa v koryte potoka nachádza viac než dosť, v brigádach s názvom Vyčistime našu stoku určite budeme pokračovať na ďalších úsekoch. Dúfame len, že medzičasom sa odpadom opäť nezaplní ten vyčistený.

Radi by sme sa touto cestou poďakovali primátorovi mesta za pomoc pri organizácii odvozu vyloveného odpadu do zberného dvora. Naše veľké poďakovanie patrí aj Slovenskému vodohospodárskemu podniku, najmä Adamovi Rakšányimu, ktorý nám počas brigády zabezpečil zmenšenie prietoku a nevyhnutné zníženie hladiny Dubovej.

Marcel Kubo

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava