Seniorské hodiny môžu podľa aliancie obchodu skomplikovať predsviatočné nákupy

  • História
  • 8. decembra 2020, 16:53

Aliancia moderného obchodu navrhla viacero riešení, a to zrušenie, čiastočné zrušenie alebo skrátenie seniorských nákupných hodín.

Ilustračné foto

Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje najväčšie obchodné reťazce na Slovensku, varuje pred komplikáciami počas nákupov pred vianočnými a silvestrovskými sviatkami v rámci takzvaných seniorských hodín v potravinách a drogériách. Podľa nich hrozí, že ponechanie seniorských hodín v nezmenenom rozsahu aj v čase tradične zvýšených nákupov pred sviatkami spôsobí, že zvyšné otváracie hodiny nebudú pre verejnosť dostatočné. Obchodné reťazce tak navrhujú seniorské hodiny zrušiť.

Aliancia upozorňuje na hroziacu zvýšenú koncentráciu zákazníkov pred obchodmi. Môžu tak nastať okrem epidemiologických rizík aj riziká bezpečnostné, a to pre nespokojnosť čakajúcich, ktorí sa už do obchodu nedostanú. Obchodné reťazce združené v aliancii preto navrhujú operatívne prehodnotiť režim seniorských hodín a zrušiť ich. Ako povedal predseda aliancie Martin Krajčovič, hygienické pravidlá v obchodoch sú tak prísne, že epidemiologické riziká sú blízke nule.

Minimálne vo vianočnom režime aliancia navrhuje zrušiť seniorské hodiny v termínoch od 21. decembra do 24. decembra a od 30. decembra do 31. decembra. Prípadne navrhuje, aby sa rozsah seniorských hodín zúžil a zvýšil sa tak rozsah nákupného času vyhradeného pre ostatných zákazníkov. Navrhuje preto v prípade zúženia týchto hodín, aby sa buď zredukovali na dni pondelok, streda, piatok pri zachovaní času, resp. skrátili na čas od 9:00 do 10:00 pri zachovaní režimu pondelok až piatok. Zároveň, navrhuje ich úplne zrušenie 24. decembra, keď sú obchodné prevádzky zo zákona otvorené len do jedenástej doobeda.

V čase, keď trvá povinnosť dodržiavať v prevádzkach stanovený limit 15 metrov štvorcových z predajnej plochy na zákazníka, a teda nie je možné zvýšiť koncentráciu zákazníkov v prevádzkach nad túto hranicu, zrušenie, čiastočné zrušenie alebo skrátenie seniorských nákupných hodín vníma aliancia ako jediné možné riešenie. Navyše, seniorské hodiny sú podľa nich málo využívané, keďže veľká časť seniorov bežne nakupuje aj v časoch, ktoré nie sú špeciálne vyhradené pre nich.

Obchodníci tiež osobitne žiadajú úplne prehodnotiť platnosť seniorských hodín v prevádzkach drogérií. Nákupy v drogérii počas seniorských hodín tvoria podľa aliancie iba 2 % z denných tržieb a medziročný prepad z tržieb je v týchto hodinách až 80 %.

Úradu verejného zdravotníctva SR síce vníma relevantnosť argumentov, avšak podľa nich je práve počas predvianočnej nákupnej horúčky dobré, ak je vyhradený čas pre tých najzraniteľnejších. V záujme ochrany zdravia by preto mali využívať vyhradený čas vždy, keď je to možné. „Nevylučujeme však, že o tejto otázke ešte bude diskusia na konzíliu odborníkov alebo na ústrednom krízovom štábe,“ uviedla v reakcii hovorkyňa úradu Daša Račková.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava