Mestská rada neschválila rozpočet MsKS, Piešťanom hrozí rozpočtové provizórium

V minulom týždni zasadala mestská rada a aj napriek tomu, že rozpočet kúpeľného mesta schválila, veľké výhrady mala voči rozpočtu mestského kultúrneho strediska (MsKS). Takmer miliónový rozpočet pre túto organizáciu na rok 2021 neschválila. Primátor Peter Jančovič členov rady upozornil, že týmto krokom fakticky ohrozili aj komplexný rozpočet mesta pre rok 2021 a Piešťanom hrozí v úvode roka rozpočtové provizórium.

Peter Sedláčik s návrhom rozpočtu MsKS na rok 2021 nepresvedčil ani mestskú radu. (Autor: pror)

Pomerne pokojný priebeh minulotýždňového zasadnutia mestskej rady debatou rozprúdil až predložený návrh rozpočtu na rok 2021 mestskej príspevkovej organizácie MsKS. Jej nový riaditeľ Peter Sedláčik totiž aj napriek tomu, že voči jeho naplánovanému rozpočtu mala výhrady už mestská komisia pre školstvo, mládež a kultúru, predložil dokument v nezmenenej podobe s naplánovaným objemom financií 901 265 eur, s ktorými by chcel v budúcom roku hospodáriť.

A tak na svoj zámer bez akceptácie požiadaviek odbornej mestskej komisie narazil aj na mestskej rade. „Rozpočtom MsKS sme sa na zasadnutí komisie zaoberali štyri hodiny. Ich naplánované príjmy sú nereálne nadhodnotené len z dôvodu, aby sa vo výdavkovej časti mohli rozhadzovať. V návrhu sa píše, že získajú desiatky tisíc z grantov. Pričom granty, o ktoré sa chcú uchádzať, ešte ani nie sú vypísané. Ide čisto o fiktívnu vykonštruovanú príjmovú položku. V navrhovanom rozpočte sa uvádza, že získajú 336-tisíc z predaja akéhosi tovaru. Je to neúmerné a takisto fiktívne číslo,“ vysvetľovala vo svojom diskusnom príspevku poslankyňa Iveta Babičová, predsedníčka odbornej mestskej komisie a členka mestskej rady.

Výhrady mala aj voči programovému rozpočtu MsKS, tiež sa jej nepozdávajú plánované straty na predstaveniach v prírodnom kine. „Sme príliš malé mesto na to, aby sme si mohli dovoliť tri scény, kde sa premietajú v podstate rovnaké filmové predstavenia. Konkurujú si prírodné kino, kino Fontána a konkurenciu im vytvára aj štátny Dom umenia, ktorý tiež premieta. Je potrebné vytvoriť takú schému predstavení, aby si aspoň naše dve kiná, na ktoré máme priamy dosah, navzájom nepreberali návštevnosť,“ dodala Iveta Babičová a navrhla uznesenie, ktorým by mestská rada odporučila znížiť dotáciu mesta pre MsKS o 50-tisíc eur.

Primátor Peter Jančovič sa snažil navýšenie rozpočtu hájiť: „Navýšenie je aj z dôvodu, že MsKS dostala do správy nové priestory. Do rozpočtu je zahrnutá prevádzka prírodného kina, ale i galerijné priestory na Kolonádovom moste, ktoré tam vzniknú po dokončení jeho rekonštrukcie. Zvyšok navýšenia tvoria ich ambície.“

Ku kritike rozpočtu MsKS sa pripojil aj poslanec a člen mestskej rady Remo Cicutto: „Mám vážne obavy z reálnosti naplnenia ambícií riaditeľa a prikláňam sa k názoru zníženia príspevku mesta na chod MsKS.“

Svoje rozpočtové zámery sa snažil uhájiť Peter Sedláčik vyjadreniami k iným kultúrnym inštitúciám v meste. „Ani v Elektrárni Piešťany nie sú koncerty ziskové a financujú ich z rôznych schém. ARTA ešte nič nerobí a mala len suplovať úlohu mestského kultúrneho strediska,“ vysvetľoval riaditeľ MsKS.

(ARTA je združenie, ktoré o sebe uvádza, že ich snahou je podpora aktívnej komunity Piešťancov so záujmom spájať komunitu umelcov. Pôsobí v objekte bývalého Figara na Kollárovej ulici. Elektrárňa Piešťany sídliaca na Staničnej ulici nie je tiež mestské kultúrno-vzdelávacie zariadenie, ale na rozdiel od združenia ARTA má už niekoľkoročnú tradíciu – pozn. red.)

Tieto argumenty však časť členov mestskej rady nepresvedčili a pri hlasovaní o rozpočte MsKS Sedláčikov návrh nezískal podporu nadpolovičnej väčšiny jej členov, čím došlo k neschváleniu rozpočtu mestskej príspevkovej organizácie.

Na vzniknutú situáciu reagoval primátor vyjadrením, že sa pred zasadnutím zastupiteľstva musí ešte neoficiálne zísť s poslancami a nájsť prijateľnú zhodu pre všetkých. Nakoľko neschválením rozpočtu MsKS, ktorý je súčasťou celkového rozpočtu mesta, dochádza k neschváleniu tohto dokumentu a mesto by začalo rok 2021 v rozpočtovom provizóriu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund