Na návšteve v zbernom dvore nám otvorili všetky priestory

Vybrali sme sa na návštevu do Zberného dvora v Piešťanoch práve v okamihu, keď cez veľkú kovovú otvorenú bránu vchádzalo zametacie vozidlo plné lístia z piešťanských ulíc. Za ním sa o pár minút vchodom na Žilinskej ceste číslo 122, kde zberný dvor spolu s novou kompostárňou na biologicky rozložiteľný odpad sídli, prichádzalo osobné auto.

(Autor: vd)

Vodič z neho vyšiel, podišiel k príjmovému okienku, kde sedel pracovník zberného dvora Peter Nedelka. Ten nám kedysi pomohol s pózovaním na fotografii pri prvoaprílovom žartíku, keď sme si vymysleli, že ktosi odpílil na moste sochu barlolámača a doviezol ju k nemu do zberného dvora. Takže sme sa s ním po rokoch zvítali ako so starým známym a skonštatovali, že túto reklamu zbernému dvoru asi doteraz nik neprekonal.

Piešťanec, ktorý k nemu prišiel, predložil svoj občiansky preukaz. Bolo to potrebné, pretože zberné stredisko slúži prednostne obyvateľom kúpeľného mesta a vlastníkom piešťanských nehnuteľností, aby tu mohli odovzdať prakticky takmer všetky druhy odpadu z domácností zadarmo – okrem stavebného. Znamená to, že za dovezený odpad na zberný dvor obyvatelia Piešťan neplatia. Výnimkou je drobný stavebný odpad, ktorý je zo zákona spoplatnený sumou 0,015 eur za kilogram. Potom, čo si na vrátnici zapísali potrebné údaje o odpade i vodičovi, ďalší pracovník Piešťanca inštruoval, kam má svoj náklad vyložiť a akým systémom. Je dobré mať všetko vyseparované, takto sa odpad ľahko do jednotlivých viditeľne vyznačených kontajnerov či miestností určených na iné druhy odpadu vykladá.

To sme sa už zvítali aj s vedúcim zberného dvora Branislavom Gregoričkom. „Vo všeobecnosti u nás platí zásada, že ak robíte rekonštrukciu celého domu či bytu, na ktorú potrebujete stavebné povolenie, takýto odpad patrí rovno na skládku do Rakovíc, nie k nám. Sem môžete doniesť len obmedzené množstvo stavebného odpadu, napríklad z malej rekonštrukcie jedinej miestnosti. Teda z bežných udržiavacích prác, ktoré si nevyžadujú ani ohlásenie drobnej stavby,“ vysvetlil Gregorička.

Ešte raz zdupľoval, že uložiť drobný stavebný odpad na zberné stredisko môže len fyzická osoba s trvalým pobytom v Piešťanoch po preukázaní sa platným občianskym preukazom alebo fyzická osoba, ktorá je oprávnená užívať nehnuteľnosť v meste Piešťany – vlastník nehnuteľnosti – po predložení dokladu o zaplatení miestneho poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad. Odovzdať drobný stavebný odpad na zbernom stredisku je možné len v prípade, že vznikol na nehnuteľnosti v katastrálnom území mesta Piešťany.

To už do zberného dvora prichádzalo ďalšie auto. Vodič postupoval podobne. Potreboval sa zbaviť akýchsi stoličiek či iného zariadenia bytu. Vedúci prevádzky nám vysvetlil, ako to tu funguje. Postupne nás povodil od jednej akoby garážovej brány k ďalšej a ďalšej. Začali sme fotografovať.

Prvý v poradí sa nám predostrel sklad horľavín. Boli tam veľké uzavreté kovové sudy, hádam aj dvestolitrové, na každom nálepka s povinným európskym označením, o aký druh odpadu ide. A tiež, samozrejme, zákaz fajčiť a vstupovať dnu s otvoreným ohňom. Na ďalších zelených kovových vrátach sme si prečítali, že sa do nich dajú vyložiť farby, tlačiarenské farby, živice obsahujúce nebezpečné látky. Staré vedrá z primalexov a iných použitých farieb boli vytriedené vo veľkých bielych plastových kontajneroch. V ďalšom sklade ste mohli odložiť nepotrebné batérie a akumulátory. Rovnako do bielych plastových kontajnerov tu ukladajú autobatérie a do menších malé monočlánky či batérie do mobilov.

Tretiemu skladu kraľovali žiarivky a iný odpad obsahujúci pre ľudské zdravie nebezpečnú ortuť. Tu už svoj nepotrebný život vo veľkokapacitnom modrom kontajneri ukončili malé, veľké, bacuľaté aj tenké žiarivky, čo dosvietili Piešťancom.

Na rade bola ďalšia „garáž“. V nej boli zhromaždené odevy a šatstvo. Postupne sme prechádzali ďalšími skladmi, kde driemali naskladané staré chladničky, mrazničky, bojlery, všakovaká iná biela technika a vyradené zariadenia, ktoré obsahujú chlórfluórované uhľovodíky.

V ďalšom sklade sa na seba tlačili tlačiarne, kopírky, vysávače, klávesnice, monitory, rádiá, dvd prehrávače, televízory, lampy, skenery, monitory – počítačová technika. Pohrebisko všeličoho elektronického. Ešte aj káble – tenké, hrubé, krátke, dlhé, ba i hadica od vysávača.

Ako sme už uviedli, do zberného dvora môžete umiestniť prakticky všetko. Majú tu kontajnery aj na hliníkové plechovice od nápojov a piva, ale odovzdať tu môžete i rôzne kovy – železo, meď, mosadz, bronz, zinok. Ale aj pesticídy, kyseliny, rozpúšťadlá, obaly obsahujúce zvyšky nebezpečných látok alebo kontaminované nebezpečnými látkami, tiež papier, lepenku, sklo i viacvrstvové kombinované materiály.

Treba však pripomenúť, že všetok nebezpečný odpad musí byť riadne označený etiketou. Je to preto, že podľa zákona o odpadoch má byť pri zbere nebezpečný odpad zabalený vo vhodnom obale a riadne označený. Ak pôvodné označenie – etiketa z obalov neexistuje, je pôvodca odpadu povinný zabezpečiť na účely určenia jeho nebezpečných vlastností a bližších podmienok nakladania s ním odber vzoriek, analýzu jeho vlastností a zloženia kvalifikovanou osobou, a tak preukázať druh odpadu.

Postupne sme nazreli aj do zázemia, ktoré tu majú pracovníci vytvorené. Sú tu hygienické štandardy aj oddychový priestor. Pracovníci sa striedajú v dvoch zmenách, pretože zberné stredisko je otvorené v pracovných dňoch od pol siedmej rána do šiestej večera. V sobotu je prevádzka k dispozícii od ôsmej do trinástej hodiny.

Kým sme všetko pobehali a nafotili, už s cisternou plnou starého lístia prišlo ďalšie zametacie vozidlo. Vodič zatiahol na vyššiu šikmú rampu, otvoril zadný príklop a lístie pomiešané s dažďovou vodou sa sypalo do obrovského kontajnera. Dvaja pomocníci ešte dohliadali na jeho vyprázdnenie a pomáhali lístiu vypratať sa zo zásobníka.

Vzadu vpravo sa nachádzala nová mestská kompostáreň. Bolo tu technické zázemie – hangár a zastrešená plocha, ale tiež obrovský betónový priestor a za zábradliami „bazén“ – obrovská jama na závlahovú vodu pre zrejúci kompost. O tom sme písali v minulom čísle Piešťanského týždňa, pretože prevádzka kompostárne je už spustená.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund