Bardejovčan na čele Generálnej prokuratúry, poslanci zvolili Maroša Žilinku

  • Spravodajstvo
  • 4. decembra 2020, 08:49

Zvolený kandidát na generálneho prokurátora Maroš Žilinka sa narodil 19. augusta 1970 v Bardejove. V roku 1993 ukončil štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Je ženatý a má dve deti. V rokoch 2005-2010 pôsobil ako zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Maroš Žilinka pôsobil aj ako okresný prokurátor v Trnave a Piešťanoch.

Rodený Bardejovčan Dr. h. c. JUDr. Maroš Žilinka, PhD. pôsobí v rezorte prokuratúryod roku 1993 (Autor: zenskyweb.sk)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka uviedol, že k voľbe generálneho prokurátora dochádza v čase, keď je zásadným spôsobom „otrasená dôvera občanov v právny štát“, ktorému na Slovensku podľa ostatného prieskumu verejnej mienky Eurobarometer nedôveruje až 72 percent občanov. Jedným z riešení tejto nedôvery je podľa Žilinku to, že generálny prokurátor sa stane prirodzenou autoritou a vzorom pre všetkých prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry.

„Musí pôsobiť motivačne, pretože uzavretosť prokuratúry a „pocit bezpečia‘ prokurátorov viedol k rozšíreniu nevšímavosti až ignorancie a formalizmu bez iniciatívy a nasadenia. Skoncovanie s touto problémovou „kultúrou pohody“ je nevyhnutné a práve generálny prokurátor musí byť kľúčovou osobou, ktorá každodennou prácou nasmeruje prokurátorov k jej zmene,“ dodal. Osobitné miesto v rámci zmeny „kultúry na prokuratúre“ musí podľa Žilinku patriť vyvodzovanie zodpovednosti za neplnenie základných povinností prokurátora aj vedúceho prokurátora, v prípade vedúcich prokurátorov aj s dôsledkom ich odvolania z funkcie.

Podľa Žilinku je dôležité aj správne určenie priorít, na ktoré sa bude prokuratúra orientovať. V trestnej oblasti musí byť základnou prioritou boj proti korupcii, nečestnému konaniu a zneužívaniu verejnej moci, či boj proti závažnej ekonomickej kriminalite. Medzi priority radí aj zaisťovanie výnosov z trestnej činnosti alebo preventívno-výchovné aktivity proti korupcii.

„Aj keď viaceré kroky závisia od prijatia rozhodnutí zákonodarným zborom, generálny prokurátor bude podporovať všetky opatrenia, ktoré budú smerovať k posilneniu transparentnosti prokuratúry a k umožneniu výkonu verejnej kontroly činnosti prokuratúry. O nutnosti týchto zmien som vnútorne dlhodobo konzistentne presvedčený,“ skonštatoval Žilinka.

Ako generálny prokurátor chce podporovať aj kroky vedúce k transparentnosti výberových konaní, k zvyšovaniu povedomia prokurátorov a právnych čakateľov v oblasti profesijnej etiky, k zriadeniu Najvyššieho správneho súdu SR ako disciplinárneho súdu pre prokurátorov či k novej koncepcii a otvoreniu Rady prokurátorov SR pre vysoko odborné a morálne disponované osoby, ktoré nie sú prokurátormi.

Maroš Žilinka je vedúci prokurátor na Úrade špeciálnej prokuratúry. Vedie odbor venujúci sa ekonomickej kriminalite, ktorý je v súčasnosti považovaný za jeden z najfunkčnejších.

V čase, keď bol Daniel Lipšic na ministerstve spravodlivosti, bol Žilinka štátnym tajomníkom. Svoju prax zameral najmä na boj proti daňovým podvodom. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie v kauze objednávky jeho vraždy. Na post generálneho prokurátora ho navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa za hnutie Sme rodina Petra Hajšelová.

Za zvolenie Žilinku dnes v pléne vo verejnej voľbe hlasovalo 132 zo 147 prítomných poslancov parlamentu. Prokurátor Tomáš Honz získal 15 hlasov členov zákonodarného zboru. Ostatní kandidáti, teda prokurátori Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment nezískali ani jeden hlas. Žilinku ešte musí do funkcie vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava