V knižnici a PIC-ku si prezriete aj výstavy

Niektoré sú otvorené od minulého týždňa, iné o čosi dlhšie. Každá z nich však ponúka čosi, čo by vás mohlo obohatiť a možno i čomusi priučiť. Výstavy v Mestskej knižnici mesta Piešťany a Piešťanskom informačnom centre si môžete pozrieť do 15., respektíve 31. decembra.

V knižnici sa nachádza aj výstava o živote a diele Jozefa Gregora Tajovského. (Autor: PIC)

Výstava Literárna história v komikse sa nachádza vo foyeri mestskej knižnice. Ide o expozíciu prác z celoslovenskej súťaže tvorivosti detí a mládeže zameranej na tému životných osudov a diel slovenských klasikov Sama Chalupku, Jozefa Gregora Tajovského a Margity Figuli. Pri prezeraní výstavy uvidíte, ako si s touto tematikou poradili deti a ako jednotlivé diela a ich autorov zachytili. Výstava vznikla v spolupráci so Strednou odbornou školou záhradníckou Piešťany.

V knižnici sa taktiež nachádza výstava na motívy tvorby významnej osobnosti literárnej histórie. Expozícia približuje život a dramatickú tvorbu Jozefa Gregora Tajovského, ako aj inscenácie jeho hier v profesionálnych slovenských divadlách. Viac sa dozviete o Tajovského živote, detstve, štúdiu i neskoršom pôsobení, ale aj o dielach ako Statky-zmätky či Ženský zákon. Výstava obsahuje množstvo fotografií z predstavení a je realizovaná v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava, kurátorkou je Frederika Čujová.

Život ďalšieho dramatika približuje výstava v Piešťanskom informačnom centre. Reč je o Ivanovi Stodolovi, ktorého hry mali celoslovenský ohlas. Výstava zachytáva významné Stodolove dramatické diela a ich inscenovanie v našich profesionálnych divadlách. Vznikla rovnako v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava a kurátorom je Martin Timko.

Posledná, interaktívna výstava, inštalovaná v mestskej knižnici, ponúka cestu svetom „tichých kníh“ pochádzajúcich z rôznych kútov sveta. Vznikla v spolupráci s Bibianou, medzinárodným domom umenia pre deti v Bratislave. Túto výstavu si budete môcť prezrieť až do 31. decembra, pričom ostatné sú prístupné len do 15. decembra. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín