Flautiada: Diváci si koncert užili v sále i doma

Po dlhých týždňoch sa z Domu umenia Piešťany opäť ozývali tóny živej hudby. Malú sálu na prízemí po prvý raz od uvoľnenia opatrení v stredu 25. novembra rozozneli tóny niekoľkých fláut, harfy a klavíra. Flautiada priniesla zážitok a pre milovníkov umenia aj chýbajúcu potravu pre dušu. Kto nemohol prísť osobne, koncert si vychutnal z pohodlia domova – naživo ho streamovali cez Facebook.

Koncert si diváci užili priamo v sále, no vysielaný bol aj naživo cez Facebook. (Autor: am)

Koncert bol prehliadkou účastníkov medzinárodnej flautovej súťaže Flautiada, pričom zahrali študenti, ale aj ich pedagogička Ivica Gabrišová. Tá mladých umelcov nielen uviedla, ale zahrala aj niekoľko krátkych skladieb pre flautu a harfu ako entreé k jednotlivým sólistom. Pedagogičku na harfe sprevádzala Katarína Turnerová. S mladými flautistami naopak na klavíri hrala Petra Adamová.

„Je to spojenie jedného veľmi starého umenia s mladým. Flauta, ktorá bola prezentovaná, je jeden z najstarších hudobných nástrojov vôbec. Bola známa v Mezopotámii, starom Egypte a vykopávky, kedysi z dreva a kostí, pochádzali od najstarších kultúr. Tentoraz na ňu, samozrejme, na jej modernú verziu, hrali mladí, talentovaní, fantastickí ľudia, ktorí, veríme, majú pred sebou veľkú budúcnosť,“ povedal Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, ktorý zastrešuje Dom umenia.

Radosť z koncertu neskrývala ani pedagogička a organizátorka súťaže I. Gabrišová: „Teším sa, že sme našli otvorené dvere v Piešťanoch na tomto krásnom festivale a môžeme predstaviť kus svojho umenia.“ Ako priblížila, Flautiada je veľká medzinárodná flautová súťaž venovaná flautistom do 25 rokov. Vznikla v roku 2009 a koná sa v dvojročných cykloch, pričom prvý ročník sa konal v Šamoríne v tamojšej základnej umeleckej škole, ďalšie ročníky sa uskutočnili na bratislavskom konzervatóriu a posledný na Akadémii umení v Banskej Bystrici v spolupráci s Konzervatóriom J. L. Bellu.

„Musím konštatovať, že súťaž sa stretla s neočakávaným záujmom zo strany pedagógov, študentov a verejnosti – vždy má veľmi dobrú návštevnosť. Posledných troch ročníkov sa zúčastnilo viac ako tristo flautistov z celej Európy a Ruska, pričom súťažiacich hodnotí medzinárodná odborná porota zložená z popredných mien flautového sveta,“ doplnila pedagogička. Prezradila tiež, že najúspešnejší zo súťažiacich získavajú štipendiá na medzinárodné interpretačné kurzy, kde pracujú s renomovanými pedagógmi a umelcami z celého sveta, a taktiež môžu vystupovať v rámci festivalov.

V stredu mali na pódiu stáť víťazky súťaže zo zahraničia, no pre protipandemické opatrenia nemohli prísť. Preto sa napokon organizátori rozhodli koncert zachovať a predstaviť študentov bratislavského cirkevného konzervatória a banskobystrickej akadémie umení. Stanislava Cvancigerová, Laura Nagyová a Krištof Ján Župník zahrali diela Georgesa Bizeta, Sergeja Sergejeviča Prokofieva, Gioacchina Rossiniho a ďalších.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland