Bylinkárka radí: Benedikt pomáha liečiť nádory

  • Recepty / Príroda
  • 29. novembra 2020, 16:39

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví benedikt lekársky.

Benedikt si svoju popularitu si vyslúžil najmä vďaka likéru Benedictine. (Autor: cs.wikipedia.org)

Benedikt lekársky (Cnicus Benedictus) je jednoročná bylina s chlpatou rozkonárenou stonkou so striedavými ostnato-zúbkatými kopijovitými listami. Na koncoch konárikov stonky sa vytvárajú žlté kvetné súbory. Dnes sa benedikt vo veľkom pestuje a svoju popularitu si vyslúžil najmä vďaka likéru Benedictine. O liečivej sile benediktu boli pevne presvedčení ľudia v období morových epidémií, keď ním úspešne liečili mor a pľúcne ochorenia. Svoj pôvod má vo východnom Stredomorí a v susedných oblastiach Ázie. Vyrábali z neho prášok na hnisavé a rakovinové nádory, preto sa dnes používa v ľudovej liečbe pre jeho silné protibakteriálne, protinádorové a protivírusové pôsobenie.

Ja ho považujem za jednu z najúčinnejších bylín proti všetkým druhom rakoviny. Benedikt zberám od júna do augusta – nadzemnú vňať aj viackrát za sezónu, niekedy aj koreň. Pri zbere používam rukavice, lebo celá rastlina je pichľavá. Rastlina je horkej chuti vďaka látkam, ktoré obsahuje: triesloviny, silice, horké glykozidy, flavonoidy, soli horčíka, vápnika, draslíka, cnicín, benedictín a vitamíny skupiny B.

Benedikt lekársky odporúčam pri nechutenstve, pri poruchách tráviaceho systému, ochoreniach pečene, žlčníka, poruche metabolizmu, proti parazitom. Zvonka ho používam pri ťažko sa hojacich ranách, vredoch, ekzémoch, psoriáze, vredoch predkolenia.

Čaj pri onkologickom ochorení

Potrebujeme: 20 g sušenej kvitnúcej vňate benediktu lekárskeho, 20 g sušeného nechtíka lekárskeho – kvet, 15 g sušenej šalvie lekárskej – kvitnúca vňať, 10 g sušenej fialky trojfarebnej – kvitnúca vňať, 10 g sušeného koreňa puškvorca, 10 g sušenej kvitnúcej vňate lastovičníka väčšieho, 10 g sušeného plavúňa obyčajného – vňať, 5 g sušeného imela bieleho – list

Postup: Zmes dobre premiešame. Tri polievkové lyžice zalejeme litrom vriacej vody a 15 minút lúhujeme. Precedíme do termosky a počas dňa popíjame po dúškoch.

Čaj povzbudzujúci chuť do jedla

Postup: Jednu malú lyžičku sušenej vňate zalejeme 2,5 dl vriacej vody a 10 minút lúhujeme. Precedíme a pijeme dvakrát denne pred jedlom.

Benediktové víno

Postup: Koreň dáme lúhovať do dobrého prírodného vína. Necháme lúhovať 10 dní. Užívame ráno nalačno po jednom malom kalíšku. Víno upokojuje žalúdok a reguluje látkovú premenu. Tehotné ženy nesmú benedikt užívať.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav