Alenu Jelušovú si zvolili za starostku pred tridsiatimi rokmi, a potom každé štyri roky

  • Región
  • 24. novembra 2020, 16:41

Na Slovensku sa pred tridsiatimi rokmi konali prvé slobodné komunálne voľby, v ktorých si ľudia volili primátorov miest a starostov obci. Z vtedy zvolených predstaviteľov samospráv je vo funkciách už len niekoľko. V širokom okolí Trnavy zostala aj po troch desaťročiach v kresle len starostka Maduníc v okrese Hlohovec Alena Jelušová.

Alena Jelušová. © Viliam Šuška

Na začiatky samospráv spomína s odstupom času v dobrom, hlavne pre inú atmosféru v spoločnosti. „Aj keď bolo málo peňazí na bežný chod obce a jej rozvoj, bola žičlivá spoločenská atmosféra. Občania boli ochotní pomáhať a ocenili každú, čo i len drobnú zmenu, ktorú sa podarilo urobiť. Štátne orgány nás nezahlcovali zbytočnou administratívou, čo sa o súčasnosti nedá vôbec povedať,“ hovorí Jelušová, ktorá vyhrala komunálne voľby už osemkrát v rade. Zlomom k horšiemu bol podľa nej tzv. kompetenčný zákon z roku 2002, keď prešlo zo štátu na samosprávy príliš veľa povinností.

Pripúšťa, že vďaka eurofondom je dnes v mestách a obciach viac peňazí, pripomína však aj obrovskú byrokratickú náročnosť a hrozbu korekcií, ktoré môžu samosprávy v prípade jedinej chyby, napríklad pri verejnom obstarávaní, zruinovať.

Starostka Jelušová sa môže hrdo hlásiť k všetkému, čo sa za posledných tridsať rokov v Maduniciach vybudovalo, od kompletnej infraštruktúry cez desiatky nájomných bytov až po opravené školské budovy. Ak by mala vybrať len jednu z investičných akcií, bola by to stavba polyfunkčnej budovy s kultúrnym domom, obecným úradom, poštou a ďalšími funkciami. „Postavili sme ju v čase, keď úroky z úveru, bez ktorého by sme nemohli stavať, boli vo výške 22 percent. Niektoré mesiace sme nemali ani na výplaty,“ spomína starostka. Z obdobia začiatkov v kresle starostky vyzdvihne vtedajšiu súdržnosť primátorov a starostov bez ohľadu na politické tričko. Dnes sa podľa nej aj združenia samospráv trieštia a starostovia často politikárčia.

Alena Jelušová zvíťazila v prvých slobodných komunálnych voľbách presne pred tridsiatimi rokmi, Madunice však riadi ešte o pár mesiacov dlhšie. Ešte pred voľbami bola po spoločensko-politických zmenách od 1. apríla 1990 kooptovaná do funkcie predsedníčky končiaceho Miestneho národného výboru.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf