Vyjdite na rozhľadňu Veľký Lopeník, výhľad za tú námahu stojí

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní vás pozývame na moravskoslovenské pohraničie, na vrch Veľký Lopeník – symbol čechoslovakizmu.

Nadmorská výška 911 metrov sľubuje možnosť pekných výhľadov. (Autor: Supa)

Vraj je to nepríjemný, zdĺhavý výstup, ale na konci vás čaká rozprávková odmena v podobe výhľadov z jeho dominanty – rozhľadne. Ak máte tréning napríklad z výstupu na vrch Marhát, zvládnete to, keď si cestu sofistikovane upravíte podľa aktuálnej „korona“ kondície.

Nadmorská výška 911 metrov sľubuje možnosť pekných výhľadov, keďže na vrchole sa nachádza 22 metrov vysoká vyhliadková veža s dreveným schodiskom. Veľký Lopeník je spolu s Veľkou Javorinou zrejme najobľúbenejší vrchol turistov v lokalite Bielych Karpát, i keď počas nášho výstupu to vyzeralo, že ho obľubujú najmä českí turisti.

Rozhľadňa vybudovaná na hraniciach je aj akýmsi symbolom priateľstva medzi Čechmi a Slovákmi. Lokalita je tiež príjemným miestom na oddych s viacerými lavičkami či na opekanie s niekoľkými ohniskami. Vrch Veľký Lopeník bol dejiskom bojov počas druhej svetovej vojny, nájdete tu preto aj hrob s pomníkom.

Cestu k rozhľadni by mali zvládnuť priemerní turisti bez väčších problémov, hoci sa trochu zapotia. Lokalita je vhodná i pre deti, aj keď s kočíkom sem nechoďte, keďže cesta hore je lesná a hrboľatá.

Výstup môžete začať v obci Nová Bošáca, kam sa autom dostanete z Piešťan za necelú trištvrte hodinu, hoci kraj i samotný vrchol sú obľúbené aj medzi cykloturistami. Na kopec vedie modrá turistická značka a vrchol je vzdialený päť kilometrov. Čaká vás prevýšenie 604 metrov, môžete sa však vybrať kratšou cestou, ak v obci autom odbočíte strmo nahor doprava k samote Grúň.

Odbočka vás dovedie miestami deravou asfaltkou až k pohodlnému bezplatnému parkovisku vo výške 500 m n. m., odkiaľ vás čaká jedenapolhodinový výstup na vrchol. Pár nepríjemných kilometrov a výškových metrov si takto môžete ušetriť, ide totiž o stúpavý úsek v lese, čisto po asfaltke. Z krajinárskeho hľadiska o veľa neprídete, ale vášniví turisti by vás asi nepochválili.

Navštíviť môžete aj Pamätník SNP, ktorý sa nachádza niekoľko metrov od spomínaného parkoviska. Ak sa lepšie rozhliadnete, všimnete si, ako na vás pozerá biela socha partizána.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel