Bylinkárka radí: Alchemilka je bylinkou všetkých žien

  • Príroda
  • 23. novembra 2020, 09:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví alchemilku žltozelenú.

Zbiera sa celá kvitnúca vňať, obsahuje rôzne účinné látky. (Autor: pt.wikipedia.org)

Kontryhel, ženský plášť, divý muškát, husia nôžka, rosička sú jej ľudové názvy. Alchemilka žltozelená (Alchemilla xanthochlora) sa hojne vyskytuje na vlhkých lúkach, pri potokoch, vo vyšších polohách a v horských oblastiach a na okrajoch lesov. Je to trváca bylina vysoká 15 až 50 centimetrov. Listy majú 9 až 13-zúbkaté laloky. Kvety má drobné žltozelené, usporiadané do koncových vrcholkov. Kvitne od mája do augusta. V lievikovitom dne listov sa často tvorí krásna kvapôčka guľatá ako perla. Rastie od nížin po subalpínsky stupeň, hlavne na lúkach, pasienkoch a pri potokoch.

Zbieram celú kvitnúcu vňať, ktorá obsahuje účinné látky. Ženám slúži na oslabenú alebo nevyvinutú maternicu, pri menštruačných poruchách, pri bielom výtoku, v prechode, pri donosení plodu a na omývanie rán. V minulosti sa používala na zmierňovanie žalúdkových a črevných problémov. Oroseným listom sa odstraňovali pehy z tváre. Účinné látky alchemilky žltozelenej sú vitamín C, veľké množstvo minerálnych látok, organické kyseliny, kyselina salicylová, horčiny, triesloviny, flavonoidy.

Má mierne adstrigentné spazmolytické a stomachické účinky. Výhodou alchemilky pri užívaní je, že nemá žiadne vedľajšie účinky. Upozornenie: Alchemilku žltozelenú nesmú užívať tehotné ženy!

Zmes na podporu plodnosti

Potrebujeme: 50 g alchemilky, 20 g rebríčka obyčajného, 20 g hluchavky, 10 g nechtíka lekárskeho

Postup: 100 g tejto čajovej zmesi zaparíme šálkou vriacej vody, 10 minút lúhujeme, precedíme a pijeme dvakrát denne, vždy čerstvo urobené.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína