Arta: Výstavu si môžete prezrieť kedykoľvek a v exteriéri

Ak pôjdete na mestský úrad, poštu alebo kamkoľvek v okolí Kollárovej ulice v Piešťanoch, neobíďte miesto, kde sídli kultúrno-kreatívne centrum Arta. Od utorka 10. novembra si totiž môžete v Pouličnej galérii Vitrínky pozrieť výstavu fotografií s názvom Reframing possibilities od fotografky Kvet Nguyen.

Vitrínky sa nachádzajú na Kollárovej ulici, ktorá spája Teplickú s Námestím SNP. (Autor: am)

Prejsť od auta či autobusovej zástavky po bežnej ulici v sychravý jesenný deň môžete aj s dávkou kultúry. Je to vďaka Arte, kultúrno-kreatívnemu centru, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého Figara. Keď nahliadnete do brány, uvidíte na zemi veľké písmená označujúce názov. Ak sa však pozriete na múry oddeľujúce areál od chodníka, zbadáte vitríny. Presnejšie je to Pouličná galéria Vitrínky, ktorú nateraz obohatila nová výstava fotografií.

Ich autorkou je Kvet Nguyen, respektíve Hoa Nguyen Thi, ktorá sa narodila v roku 1995 vietnamským migrantom na Slovensku. Ako o autorke Arta uvádza, stret dvoch rôznych realít je základom jej každého myšlienkového procesu a nakoniec aj dominantným subjektom v jej dielach.

O svojich dielach autorka hovorí aj v jednej z vitrín: „Keď som bola malá, chcela som napísať knihu o svete so spojenými kontinentmi a bez akýchkoľvek hraníc. V tom dnešnom nachádzam bolestivú minulosť s trhlinami v súčasnosti. Dokazujú to fotografie, ktoré sú pre mňa nielen dôkazom existujúcej histórie, ale aj prepojením na môj druhý domov, ktorý moji rodičia opustili. Médium fotografie je však často nástrojom moci za cenu ponižovania iných a privilegovania mocných. Obraciam sa na minulé časy a nachádzam spoločné menovatele v prítomnosti – a to nielen v politických stratégiách, ale aj v narastajúcej traume, ktorá sa dotýka mojej slovensko-vietnamskej identity. Dnes už nedúfam v bezhraničnosť všetkých krajín, ale hľadám východiská z opakujúcej sa histórie.“

Fotografie zdobia okolie areálu Arty, ktorá pozostáva z komplexu objektov, takmer desať rokov nevyužívaných, pričom teraz sa o nej môžete dozvedieť čosi viac aj z pohodlia domova. Jednotlivé budovy totiž predstavujú členovia združenia Iniciatíva Arta prostredníctvom svojho Facebooku Arta Piešťany. Len minulý týždeň predstavili industriálnu časť, ktorá má podľa nájdených archívov okolo 80 rokov. Priblížili, že kedysi slúžila ako považská továreň na výrobu čokolády a cukroviniek Arta. Po nej sa v objekte vystriedalo viacero nájomcov. Bolo nimi Figaro, Tesla aj technická škola. Budova s tromi podlažiami sa zachovala takmer v pôvodnom stave. Spodná časť bola naposledy využívaná ako dielne strojárskeho a elektrotechnického učilišťa. Na druhom a treťom podlaží prebiehala výučba v triedach.

Arta chce v spodných priestoroch vytvoriť multifunkčný event space pre živú kultúru. Tvoria ho tri miestnosti, ktoré je potrebné navzájom prepojiť a zvýšiť jeho kapacitu a funkčnosť. Zvyšné dve podlažia majú slúžiť ako ateliéry a zdieľané priestory pre prácu najmä v oblasti kreatívneho priemyslu či neziskového sektora. Zástupcovia združenia hovoria, že práve priestory pre kreatívny priemysel a vytváranie podhubia v tejto oblasti sú pre nich pri napĺňaní vízie Arty najkľúčovejšie. Snahou je podľa nich nielen vyplniť absenciu tohto segmentu v meste a vytvoriť mu vhodné podmienky, ale rozšíriť kultúrnu infraštruktúru (nielen) mladej generácii a otvárať v nej nové témy.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín