V súkromnej „zuške“ učia tancovať cez videá, dokonca stavajú choreografie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. novembra 2020, 09:00

Postaviť sa situácii čelom a využiť ju najlepšie, ako sa dá. V Súkromnej základnej umeleckej škole v Zavretom kúte v Piešťanoch sa deti vzdelávajú naďalej aj počas druhej vlny pandémie. Využívajú technológie, no nezabúdajú ani na udržiavanie vzťahov.

(Autor: archív Lucie Danišovej)

„Fungujeme podobne ako počas prvej vlny, čiže posielame deťom videá – po častiach im posielame choreografiu, cvičenia alebo variácie, na ktoré im dáme určitý čas, väčšinou okolo týždňa-dvoch,“ povedala nám na úvod pedagogička tanca Lucia Danišová. Deťom pravidelne zadávajú úlohy, no nechcú ich zahlcovať. „Nechceme im toho posielať veľa, radšej po kúskoch a menej, pretože vieme, že aj v škole majú toho deti veľa a ich rodičia nemajú čas len na to, aby sa s nimi venovali tancu. Majú svoju prácu, musia sa s deťmi učiť, no napriek tomu videá posielajú a my si to veľmi vážime,“ priblížila učiteľka a dodala, že sa stane, že nie všetci úlohu pošlú alebo ju pošlú s omeškaním, ale to je akceptovateľné: „Chápeme to, všetci sme ľudia.“

Oproti tomu sú aj mladí tanečníci, ktorí sa nových krokov nevedia dočkať. „Niektoré deti sú také úžasné, že im zadáme úlohu, pošleme video a ony nám to už na druhý deň pošlú naspäť bez chyby naučené. Takže sme veľmi radi, že to aspoň takto funguje a snažíme sa, aby nezabudli aj to, čo vedeli,“ skonštatovala učiteľka.

Od detí dostávajú aj mnoho správ, že im chýbajú a je im smutno. „Najmä menšie deti to nevedia celkom pochopiť, prečo s nami nemôžu byť na hodine, že chcú ísť na súťaž, na vystúpenie, čo sa momentálne, bohužiaľ, nedá,“ uviedla Danišová. So staršími si, naopak, volávajú, majú spoločné skupiny a rozprávajú sa aj o tom, čo robili, čo majú nové v škole a ako sa majú.

Pedagógovia z hudobného a výtvarného odboru fungujú cez rôzne aplikácie, kde sa spoja s deťmi naživo. Pri speve napríklad hrá učiteľka na jednej strane na klavíri a dieťa na druhej strane spieva. Majú akoby riadne hodiny, komunikujú spolu, učitelia im hovoria pripomienky, len to prebieha online a nie naživo v jednom priestore. „Je to určite obmedzujúce pre žiaka aj učiteľa, ale sme radi, že môžeme fungovať aspoň takto.“

Lucia Danišová si však myslí, že situáciu zatiaľ zvládajú veľmi dobre, a to aj vďaka riaditeľovi. „Máme naozaj skvelého pána riaditeľa, ktorý je veľmi ľudský, podporuje nás a je tu pre nás. Kedykoľvek sa mu môžeme ozvať, poradí nám, podporí nás a môžeme sa naňho s čímkoľvek obrátiť. Máme tiež skvelý kolektív a myslím si, že práve tým je naša zuška iná, že sme skôr ako rodina. Snažíme sa viesť deti nielen k umeniu, ale aj k slušnému správaniu a hodnotám v živote a k tomu, ako sa vzájomne správať jeden k druhému, že si treba pomáhať,“ doplnila učiteľka a dodala, že niekedy majú slzy v očiach, keď vidia, ako sa deti navzájom podporujú napríklad na súťažiach.

V týchto dňoch majú viac času aj na plánovanie. „Plánujeme projekty, ktoré by sme chceli s deťmi zrealizovať. Sústredíme sa na tretí ročník muzikálového tábora, ktorý by sme chceli zorganizovať budúci rok v auguste. Uvidíme, čo ako bude, či nám to situácia dovolí, ale deťom sa teraz veľmi páčilo. Boli spokojné, mali sme mimoriadne dobré ohlasy, z čoho sa veľmi tešíme,“ povedala Danišová. V pláne majú aj dve akcie, ktoré by mali byť koncom mája, no nie je jasné, či ich bude možné zorganizovať. „Plánujeme ešte jeden veľký muzikálový projekt pred letnými prázdninami, ale uvidíme, ako to vyjde. Viac o tom nechceme hovoriť, kým to nie je aktuálne, no mali by tam byť hostia zo zahraničia,“ dodala učiteľka. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav