O Brunovskú lávku sa začali zaujímať – chcú ju zachrániť!

Článok uverejnený v Piešťanskom týždni číslo 44/2020 o možnej likvidácii Brunovskej lávky, ktorá je v zlom technickom stave, vyvolal celospoločenskú diskusiu. Vytvorila sa iniciatíva za jej záchranu nielen zo strany cyklistov či peších chodcov, ktorí tadiaľ prechádzajú, ale aj od starostov obcí, ktorých obyvatelia lávky využívajú, keď prechádzajú z jednej strany Váhu na druhú.

Na rekonštrukciu Brunovskej lávky cez Váh je údajne potrebná nová kalkulácia nákladov, odhad spred niekoľkých rokov hovoril o sume rádovo stotisíc eur. (Autor: Marek Mitošinka/I.M.O)

Slovenský vodohospodársky podnik chce lávku, ktorú považuje zo svojho pohľadu za nepotrebnú, zlikvidovať. Na začiatok oznámil obciam, že v decembri demontuje schodisko vedúce k tomuto krajinársky atraktívnemu premosteniu. Bez tohto prístupu bude lávka nepoužiteľná. Vodohospodári vyzývajú obce Brunovce, Hornú Stredu, Lúku a Považany, aby si lávku zobrali do svojej správy, v opačnom prípade ju čaká likvidácia – takýmto spôsobom priložili nôž na krk obľúbenému premosteniu.

O lávku sa zaujímala aj poslankyňa Národnej rady SR Lucia Drábiková, ktorá reagovala na aktuálnu situáciu ohľadom lávky pre peších v Brunovciach a napojenie cyklotrasy z Piešťan na cyklotrasu budovanú Trenčianskym samosprávnym krajom: „Informácia o uzatvorení lávky a príprave jej asanácie zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ak nedôjde k dohode s obcami, ma dosť prekvapila. Komunikovala som už s predstaviteľmi SVP a oslovila zástupcov obcí v blízkosti lávky. Podľa mojich informácií je aktuálne potrebná nová kalkulácia nákladov na rekonštrukciu lávky. Hrubý odhad spred niekoľkých rokov hovoril o sume rádovo stotisíc eur. Verím, že sa spoluprácou všetkých kompetentných podarí nájsť riešenie pre danú situáciu. Priestor vidím tiež na zapojenie krajskej samosprávy či oblastných organizácií cestovného ruchu.“

Lávka je v súčasnosti z oboch smerov uzavretá.

Na stránke Iniciatívy za zachovanie Brunovskej lávky je množstvo komentárov, ktoré podporujú jej zachovanie: „Na vašej podpore je vidieť, že verejnosť chce lávku zachovať a nie je jej ľahostajná. Za posledné dni ukázali aj obecné zastupiteľstvá z Brunoviec a zo Združenia obcí Rudnaya – Považany, Potvorice a Horná Streda, že im lávka ľahostajná nie je.“

Predstavitelia obcí si na spoločnom zasadnutí dohodli jednotný postup. V záujme zachovania premostenia telefonicky kontaktovali vedenie SVP so žiadosťou o zastavenie príprav na likvidáciu lávky a prejednanie podmienok zmluvy. Vytýčili si tiež plán získania financií, kde sa ukazuje niekoľko možností. Zastupiteľstvá dotknutých obcí zároveň zdôrazňujú, že likvidáciu lávky nikdy nepripúšťali. Vzniknutá situácia s pandémiou však odsunula v samosprávach aj tieto veci na vedľajšiu koľaj a list od SVP s deadlinom ich zastihol práve počas testovania v najnevhodnejšej chvíli.

V najbližšej dobe by už Brunovskej lávke bezprostredné nebezpečenstvo nemalo hroziť. „Zostáva nám však vytrvať a pomôcť obciam dotiahnuť veci do komplexnej rekonštrukcie, uvedenia do prevádzky a vysporiadania vlastníckych či nájomných vzťahov. Zároveň sa poučiť z rokov minulých, keď neexistovalo systémové riešenie pravidelnej údržby objektu a vytvoriť systém a fond pre pravidelnú údržbu lávky, aby ďalšie generácie nemuseli opätovne strácať čas a energiu riešením podobnej situácie. Ešte raz ďakujeme zastupiteľstvám spomenutých obcí za doterajšiu ústretovosť, vám občanom za verejnú podporu a veľa pozitívnej energie, pretože tú všetci potrebujeme,“ uviedli predstavitelia Iniciatívy za zachovanie Brunovskej lávky.

O ďalších krokoch budú verejnosť informovať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf