Služby mesta museli rúbať choré stromy pri cyklochodníku

Stredisko verejnej zelene Služieb mesta Piešťany minulý týždeň vysvetľovalo obyvateľom, prečo zmizla takmer desiatka stromov z okolia cyklochodníka pozdĺž Krajinskej cesty. Vďaka promptnej komunikácii strediska sa Piešťanci takmer okamžite dozvedeli, čo sa so stromami stalo a prečo ich museli odstrániť.

Pajasene žliazkaté boli napadnuté hubovými patogénmi, bolo nutné ich odstrániť. (Autor: Sophia)

Mnohí obyvatelia už stihli zaregistrovať, že na komunikáciu s mestskými inštitúciami je Odkaz pre starostu vôbec jedna z najlepších možností. O problémoch obyvateľov sa rýchlo dozvedia nielen ľudia z vedenia mesta, ale aj zodpovední pracovníci, pričom vyjadriť sa k veci a dať problému váhu môžu aj ostatní prispievatelia.

Stredisko verejnej zelene Služieb mesta Piešťany tam minulý týždeň dostalo otázku, čo sa stalo s takmer desiatkou stromov pozdĺž cyklotrasy popri Krajinskej ceste. Vedúci strediska Stanislav Verchola vysvetlil, že tieto stromy sa nachádzali priamo nad novou cyklotrasou a v ich korunách bolo množstvo suchých a polámaných vetiev. Pravidelne sa stávalo, že suché konáre padali priamo na cyklistický chodník. A napokon dodal, že presychanie a rozpad korún stromov bolo z dôvodu napadnutia hubovými patogénmi, pričom išlo o drevinu pajaseň žliazkatý, zaradenú v zozname inváznych druhov, ktoré je nutné odstraňovať a zabrániť ich ďalšiemu šíreniu.

Na to sa v komentároch ozvali otázky týkajúce sa náhradnej výsadby. Stredisko verejnej zelene sa teda k téme vrátilo a jeho vedúci doplnil, že viac stromov sa v danej lokalite rúbať nebude, keďže sa tam nachádzajú žiaduce lipy, javory a pagaštany: „Niektoré z nich boli ošetrené a budú naďalej plniť funkciu zvukovej a priestorovej clony od križovatky. Zároveň budú mať viac miesta na prirodzený rast koruny. Náhradná výsadba za invázne dreviny nie je stanovená, Služby mesta Piešťany v novembri a decembri tohto roka budú realizovať výsadbu 47 stromov na rôznych lokalitách v celom meste. Na mieste vyrúbaných stromov je plánovaná výsadba stromov na jeseň 2021.“

Verchola napokon vysvetlil, kde sa nachádzajú vyrúbané stromy: „Drevo zo stromov je na zbernom mieste bioodpadu v areáli skleníkového hospodárstva na Vrbovskej ceste.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín