Rekonštrukčné práce na lávke ponad Váh natiahli dodatočné požiadavky statika

Práce na lávke pre peších a cyklistov vedúcej popri Krajinskom moste v Piešťanoch pribrzdil posudok statika, ktorý pri obhliadke prebiehajúcich rekonštrukčných prác požaduje kompletnú výmenu priečnych nosníkov v celej dĺžke lávky. Kratšia časť lávky vedúca ponad Obtokové rameno mala byť odovzdaná už v závere októbra, i tu sa však práce natiahli pre požiadavky statika.

Rekonštrukčné práce prebiehajú nielen podľa požiadaviek statika, ale aj s pripomienkami pamiatkarov. (Autor: Lumiza)

Pri rekonštrukcii lávky odstránili všetky pochôdzne panely. Ich oprava sa realizuje v dielenských priestoroch dodávateľa stavby. Na kratšej časti lávky ponad Obtokové rameno Váhu došlo aj k výmene všetkých šestnástich priečnych výstuží. Následne sa uskutočnili práce zamerané na odstránenie starého náteru a povrchovej hrdze zo zvyšku konštrukcie. Lávka dostáva nový náter a zrealizovali tu aj montáž elektroinštalácie pre nové LED osvetlenie.

Dokončenie kratšieho úseku premostenia z Banky na Kúpeľný ostrov však pribrzdili dodatočné požiadavky statika na zmenu ukotvenia pochôdznych platní lávky, ktoré v súčasnosti dodávateľ upravuje. Následne dôjde k položeniu pochôdznych panelov, montáži ťahokovu na bočnice lávky a finalizácii nového LED osvetlenia.

Až 40-percentné navýšenie rozsahu prác na nosnej časti konštrukcie na dlhšom úseku lávky ponad hlavné koryto Váhu priniesla obhliadka statikom po odstránení krycích roštov v tomto úseku premostenia. Výraznejšie poškodenie hrdzou priečnych výstuží totiž viedlo k rozhodnutiu, že sa nebude vymieňať len ich časť, ako sa pôvodne predpokladalo, ale úplne všetky. Podľa slov Ladislava Molčana zo spoločnosti Lumiza, ktorá zabezpečuje rekonštrukčné práce, by to konečný termín pre kompletné dokončenie lávky nemalo ohroziť.

Priečne nosníky pre ich poškodenie hrdzou museli všetky vymeniť.

Po dokončení nosných častí získa lávka nový farebný odtieň. „Bude bledosivej farby, aby bola čo najmenej kontrastná voči betónovému Krajinskému mostu, ktorý je národnou pamiatkou. Odtieň farby odsúhlasili pamiatkari,“ objasnil Molčan.

Farbu realizátorská firma po očistení konštrukcie lávky takzvaným tryskaním nanáša priemyselnou technológiou striekania s hrúbkou náteru 280 mikrónov. „Vlastnosti použitej farby zabezpečia jej odolnosť aj vo veľmi ťažkom prostredí a životnosť náteru bude minimálne pätnásť rokov,“ dodal Molčan.

Lávka pre peších a cyklistov pôvodne ani nebola lávkou. Jej účelom bola úloha podpornej konštrukcie pre vodovodné potrubia a rozvody inžinierskych sietí. Až neskôr vzniklo prekrytie potrubí pochôdznymi panelmi zaliatymi betónom a asfaltom. Následne pribudlo železné opláštenie lávky zrejme z dôvodu, aby prekryl pohľad na rozvody plynu a vody. Lávka, ktorá je v zlom technickom stave, je od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená.

Firma Lumiza pochôdzne panely z lávky odobrala. Z ich povrchu odstráni betón i asfalt. Nahradí ho epoxid s protišmykovými vlastnosťami, ale hlavne zníženou hmotnosťou, čo nosnú konštrukciu lávky výrazne odľahčí. Z celého mosta zmizne i kovové opláštenie, ktoré tam pribudlo dodatočne. Potrubie, ktoré skrýva, ostane odhalené. Dostane však nový náter a lávka tým získa funkcionalistický vzhľad.

Rekonštrukcia sa odohráva pod dohľadom pamiatkarov. Niežeby bola lávka pamiatkou, je však umiestnená na Krajinskom moste, ktorý je chránený pamiatkarmi. V prípade rekonštrukcie budú dozerať, aby lávka bola zosúladená s architektonickým vzhľadom mosta.

Dielo je zhotovované v niekoľkých etapách. Lávku začali opravovať na kratšej časti nad Obtokovým ramenom Váhu v dĺžke 68 metrov. Ďalšia etapa prác pokračuje na časti lávky ponad hlavným tokom Váhu.

Cena rekonštrukcie oceľovej lávky je 608-tisíc eur. Zhotoviteľ sa zaviazal práce ukončiť do šiestich mesiacov od prevzatia staveniska, čo vychádza na január nasledujúceho roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín