Polícia riešila od vypuknutia pandémie viac ako sto dezinformácií o koronavíruse

Polícia riešila od začiatku vypuknutia pandémie COVID-19 viac ako sto dezinformácií týkajúcich sa koronavírusu. Ako informovala vo svojom profile na sociálnej sieti, na niektorých vysvetleniach dezinformácií aktívne spolupracuje s Ministerstvom zdravotníctva SR a ďalšími odborníkmi. Podľa polície nečakaný príchod pandémie a s ňou súvisiacich opatrení zaskočil aj tvorcov a šíriteľov dezinformácií.

POLÍCIA VYVRÁTILA UŽ VIAC AKO 100 DEZINFORMÁCIÍ O KORONAVÍRUSE. (Autor: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Policajti počas prvej vlny zaznamenali individuálne, až nárazové prípady šírenia hoaxov. Poukázali, že hlavné naratívy hovorili zo začiatku o koronavíruse ako o nebezpečnom ochorení, ktoré zámerne do sveta „vypustili svetové mocnosti“.

Zmätok medzi šíriteľmi dezinformácií bol podľa polície znásobený tým, že chýbali naratívy, inšpirácie a príbehy zo zahraničia, ktoré si mohli slovenskí konšpirátori osvojiť. Vznikli tak ojedinelé pokusy, okrem iného aj audionahrávky o nepravdivých mimoriadnych opatreniach, podľa ktorých malo dôjsť k uzavretiu Bratislavy.

Policajti upozornili, že počas nasledujúcich mesiacov získali konšpirátori dostatok času na prípravu dezinformácií, čo sa prejavilo začiatkom septembra s nástupom druhej vlny pandémie. Šíritelia dezinformácií podľa nich razantne zmenili svoje prebraté názory zo zahraničia.

Policajný zbor poukázal, že v prvej vlne konšpirátori označovali koronavírus ako nebezpečný, no v súčasnosti ho začali podceňovať a označovať za ľahkú formu chrípky. Doplnili, že v kontraste s týmito tvrdeniami sa potom javili ako nelogické tie typy dezinformácií, ktoré ponúkali rôzne alternatívne riešenia liečby ochorenia.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava