Socha Ľudovíta Wintera je poškodená

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. novembra 2020, 12:12

Pri pokuse o premiestnenie sochy Ľudovíta Wintera na Kolonádový most je umelecké dielo značne poškodené. Neodborným zásahom a presunom bronzovej sochy na Kolonádový most je výrazne poškodená lavička, ktorá je súčasťou tohto diela.


Ľudovít Winter našiel svoje dočasné miesto pred Irmou (Autor: ProWinter)

„Som veľmi nahnevaný, čo sa udialo za posledné hodiny. Keď som sa dozvedel, že socha budovateľa piešťanských kúpeľov, nie je na svojom prechodnom mieste a je poškodená, zostal som šokovaný. Je neospravedlniteľné, že bez akéhokoľvek povolenia a predošlej konzultácii s majiteľmi sochy, vedením mesta, riaditeľstvom kúpeľov alebo Krajským pamiatkovým úradom sa s umeleckým dielom nešetrne manipulovalo a prišlo k znehodnoteniu bronzovej sochy,“ uviedol primátor Peter Jančovič po tom, ako sa o poškodení dozvedel.

Aktualizované o vyjadrenie OZ ProWinter: „Ocitli sme sa v situácii, ku ktorej sa nám len ťažko hľadajú slová. Možno ste už zaregistrovali, že socha Ľudovíta Wintera nie je na svojom mieste na Kúpeľnom ostrove. Udalosti zo dňa 17. novembra začali nešťastným jednostranným rozhodnutím dodávateľa rekonštrukcie Kolonádového mosta o presune sochy a vyústili do neodbornej manipulácie bez kvalifikovaného dozoru, pri ktorej došlo k jej poškodeniu. V tejto chvíli nemáme k dispozícii podrobnejšie informácie, čakáme na odborný posudok rozsahu a výšky škody. Veľmi oceňujeme prístup zo strany našich partnerov – Mesta Piešťany a Slovenských liečebných kúpeľov, a. s. Sme vďační najmä za angažovanosť primátora Petra Jančoviča, ktorý skoordinoval dnešné stretnutie všetkých zainteresovaných strán. Na tomto stretnutí sme od zástupcov firmy Swietelsky prijali ospravedlnenie a prísľub maximálnej spolupráce pri náprave. Našim spoločným cieľom je, aby bola socha Ľudovíta Wintera súčasťou zrekonštruovaného Kolonádového mosta v čo najkratšom čase,“ dodali zástupcovia občianskeho združenia ProWinter.

Svoje stanovisko k poškodeniu poslala aj firma Swietelsky-Slovakia, ktorá realizuje rekonštrukciu Kolonádového mosta: „Pri manipulácii so sochou Wintera z miesta Kúpeľného ostrova na Kolonádny most prišlo k porušeniu daného diela. Za súčinnosti dotknutých orgánov vykonáme nápravu do pôvodného stavu. Za danú situáciu sa ospravedlňujeme.“

Sochu, ktorej autorom je Mgr. art. Roman Hrčka, odhalili na Kolonádovom moste druhú májovú sobotu v roku 2019 za účasti členov rodiny Winterovcov. Na začiatku rekonštrukcie mosta bola socha premiestnená na nové dočasné miesto pre hotel Thermia Palace.

MsU

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel