Navštívili sme cintoríny, máte už zaplatený nájom?

V správe Služieb mesta Piešťany sú tri mestské pohrebiská. Starajú sa o ne pracovníci Strediska pietnych služieb. Keďže z dôvodu vládou vyhláseného núdzového stavu pre pandémiu koronavírusu sa pozostalí počas Sviatku všetkých svätých a Dušičiek nemohli na cintoríny dostať, svojich drahých si uctili v nasledovné novembrové dni.

Pohľad na jeden z neudržiavaných hrobov s výzvou na zaplatenie nájmu. (Autor: vd)

Aj my sme sa vybrali na cintoríny, aby sme tentoraz skontrolovali, čo nové tam pribudlo, prípadne aká je čistota cintorínov a či sú veľkokapacitné kontajnery dostatočne voľné na ďalší odpad.

Pretože cintoríny ani zďaleka nepripomínajú svojou výzdobou časy minulé, mnohé hroby ostali neozdobené. Na niektorých pomníkoch sa nachádzali ceduľky s odkazom pre pozostalých, aby si zaplatili hrobové miesto, pretože im vypršal termín nájmu.

Na cintoríne na Bratislavskej ceste pribudla v priestore urnového hájika posypová lúčka, kde sa bude pochovávať špeciálnym spôsobom. Bližšie informácie vám prinesieme nabudúce. Kontajnery na zmesový odpad boli začiatkom týždňa poloprázdne, dokonca na jeden ktosi zavesil ozdobný prútený kôš, do ktorého si môže prípadný záujemca naaranžovať smútočnú väzbu.

Ľudia prichádzali na cintoríny každý deň, aby si uctili svojich predkov zapálením kahančeka a kvetmi. Okolie hrobov bolo miestami pokryté napadaním lístím, takže to dodávalo pietnym miestam melancholickú jesennú atmosféru.

Na cintoríne na Žilinskej ceste si ľudia mohli za euro kúpiť kahanček v chránenom stojane. Niektorí záujemcovia túto ponuku využili, ale kahancov tam bolo stále dostatok.

Aj keď výdatné jesenné dažde zrejme nie všade dovolili upraviť a pokosiť aj trávu okolo hrobov, cintoríny pôsobili na návštevníka dôstojne a upratané.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava