Nelichotivé číslo pre Piešťany: 1,79 percenta pozitívne testovaných na koronavírus

Hasiči v druhom kole v netestovaných okresoch po celom Slovensku počas prvých piatich dní otestovali za pomoci bezplatných antigénových testov 29-tisíc ľudí. V Piešťanoch príslušníci hasičského a záchranného zboru vykonali 1465 odberov, z toho bolo 24 pozitívnych prípadov, čo vychádza 1,63 percenta infikovaných ľudí. V kúpeľnom meste však robili antigénové testy i zdravotníci pred Národným ústavom reumatických chorôb (NÚRCH). Za päť dní otestovali 925 záujemcov, z toho 19 bolo infikovaných, čo vychádza, že až 2,05 percenta z otestovaných pred NÚRCH-om bolo pozitívnych.

(Autor: (am)/NÚRCH)

Bezplatné testovanie na ochorenie COVID-19 antigénovým testom mohli záujemcovia absolvovať v Piešťanoch okrem odberného miesta pri NÚRCH-u na Nábreží I. Krasku aj v Mestskom kultúrnom stredisku na Ulici A. Dubčeka.

Celkovo sa na oboch miestach počas pracovných dní v minulom týždni otestovalo 2390 záujemcov. Pozitívnych bolo 43, čo vychádza 1,79 percenta ľudí infikovaných koronavírusom.

Pred NÚRCH-om bolo odberné miesto otvorené počas pracovných dní od desiatej do trinástej hodiny. Prednostne boli vybavení pacienti, ktorí prichádzali do ústavu na hospitalizáciu. Záujemcovia o test čakali na chodníku pred budovou. Zaregistrovali ich pri okienku v označenom mobilnom kontajneri a potom sa presunuli k odberovému tímu. Z druhej strany kontajnera sa nachádzalo i výdajné miesto certifikátov s oddelenou plochou pre otestovaných.

Pacienti prichádzajúci do NÚRCH-u na hospitalizáciu sa mohli prihlásiť priamo v okienku na registráciu a nečakať v rade. Ak mali negatívny výsledok z predchádzajúceho celoplošného testovania alebo PCR testu, nemuseli túto procedúru absolvovať.

Odber i testovanie vykonával deväťčlenný tím zdravotníkov a administratívnych pracovníkov z NÚRCH-u. V pondelok 9. novembra otestovali 203 ľudí (traja pozitívni), v utorok 224 ľudí (sedem pozitívnych), v stredu 197 (štyria pozitívni), vo štvrtok 138 (jeden pozitívny) a v piatok 13. novembra 163 ľudí (štyria pozitívni). Dohromady otestovali 925 záujemcov, z čoho bolo 19 pozitívnych. V prepočte to vychádza 2,05 percenta nakazených z odobratých vzoriek.

Hasiči v Piešťanoch testovali najskôr na prízemí hasičskej stanice na Dopravnej ulici, potom v Mestskom kultúrnom stredisku.

O výsledkoch i priebehu nás informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Trnave, Mária Zaťková: „Od 9. novembra je v pôsobnosti KR HaZZ v meste Piešťany zriadené jedno odberové miesto na testovanie antigénovými testami. Testovanie v zelených okresoch sa realizuje v čase od 12. do 20. hodiny. Odberové tímy tvoria traja príslušníci HaZZ. Tvoria ich vedúci odberového tímu, zdravotník – vytierač so vzdelaním v oblasti urgentnej medicíny a pomocník – asistent zdravotníka vykonávajúci všetky pomocné a evalvačné práce, a dvaja zamestnanci Okresného úradu vykonávajúci administratívne činnosti.“

Celkovo od pondelka do piatka hasiči v Piešťanoch vykonali 1465 odberov, z toho bolo 24 pozitívnych, v percentuálnom vyjadrení 1,63 z infikovaných osôb. Konkrétne v pondelok 9. novembra otestovali 128 ľudí, žiaden nebol pozitívny. V utorok test vykonali 342 záujemcom, z nich desiati mali pozitívny nález. V stredu otestovali 332 ľudí, sedem bolo pozitívnych, a vo štvrtok sa počet testovaných ustálil na číslici 282, pričom tri prípady boli pozitívne. V piatok hasiči otestovali 381 záujemcov, pričom štyria boli pozitívni.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín