Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 15. novembra 2020, 15:12

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou. Vzácne slová sa len ťažko stávajú skutočnosťou. Pokusov je mnoho na mnohých kontinentoch. Ľudstvo má svoje túžby, predstavy, ale ich naplneniu stále zabraňuje zatiaľ nezničiteľná sila stojaca na druhej strane barikády.


Jano Babič (Autor: red)

Neustály boj dobra proti zlu poznáme už z rozprávok. Ich vzorec sa premieta do každodenného života. Záujmy rozdeľujú spoločnosť a tá sa polarizuje na báze sily, tlaku a spôsobu ich naplnenia. Za obrovský pokrok možno považovať, že v mnohých krajinách majú národy možnosť voľby. Slobodné voľby sú základom demokracie a základom slobodného občianskeho a politického zriadenia. Za predpokladu, že sa národy dokážu poučiť z chýb, napraviť krivdy minulosti a dať priestor spravodlivosti. A tak sa priblížiť opäť o krôčik k tomu, aby pravda a láska zvíťazila… nielen v rozprávke.

Na džezovej scéne býva kalendár v mesiaci november husto vyplnený udalosťami doma i v zahraničí. Máme tu doposiaľ nepoznanú situáciu, v ktorej je ťažko nájsť okamžité riešenie. Pandémia nás zahnala do úzkej uličky, hľadáme príležitosti zúžené nevyhnutnými opatreniami – pretože zdravie a životy sú prvoradé. Štúdiá slúžia svojmu účelu a tak „kultúra nezomrie“ a džez už vôbec.

V minulej relácii sme nestihli predstaviť „mladú slovenskú džezovú generáciu“, ktorú predstavuje Real Music House na novom štúdiovom albume pod rovnakým titulom. Ďalšie novinky prišli z vydavateľstva Pavian Records & Dr. Horák. Udeľovali sa ďalšie ocenenia. Charitatívna nadácia Doris Duke vyhlásila víťazov výročných cien Doris Duke Artist Awards 2020. V oblasti džezu to je bubeník Andrew Cyrille a speváčka Cécile McLorin Salvant.

Aj o tom budú Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný

Jano Babič

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín