Tradičné cirkevné podujatie Trnavská novéna bude prvýkrát len online

  • Kultúra a spoločnosť / Región
  • 13. novembra 2020, 00:01

Tradičná Trnavská novéna sa v tomto roku bude prvýkrát v histórii tohto cirkevného podujatia konať bez účasti verejnosti. Omše z Baziliky sv. Mikuláša v Trnave budú vysielané online. Obmedzenia súvisia s aktuálnou epidemiologickou situáciou.

ilustračné foto (Autor: katolickenoviny.sk)

Otváraciu omšu tohtoročnej Trnavskej novény bude v piatok 13. novembra o 18:00 hodine celebrovať trnavský arcibiskup Ján Orosch. Hlavným celebrantom a kazateľom záverečnej omše v sobotu 21. novembra bude arcibiskup a bývalý apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Józef Nowacki z Poľska. Informoval o tom Arcibiskupský úrad v Trnave.

Deväťdňovou novénou si veriaci v Trnave už 76. rokov uctievajú Pannu Máriu Trnavskú, ktorá podľa dobových dokumentov mala pred viac ako tromi storočiami pomôcť zachrániť Trnavu pred ničivým morom. Radní sa vtedy oficiálnym dokumentom zaviazali uctievať si patrónku mesta, rovnaký záväzok preniesli aj „na svojich potomkov obojeho pohlavia, všetkých spolu i jednotlivcov a budúcich obyvateľov tohto mesta”. Tento záväzok Trnavčania plnia novembrovým deväťdňovým cirkevným podujatím, ktorý vrcholí vždy 21. novembra.

V čase socializmu bola Trnavská novéna nadregionálnym podujatím, na ktoré prichádzali tisíce veriacich zo širokého okolia Trnavy.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav