V Drahovciach obnovujú aj počas pandémie

Drahovce sa rozrastajú, obnovujú a vynovujú. Miestnym pribudlo nielen nové multifunkčné ihrisko, ale nové detské ihrisko teší aj najmenších. To však nie je ani zďaleka všetko.

Nové ihrisko poteší rodiny s deťmi. (Autor: FB Miroslav Ledecký)

Uplynulý dušičkový týždeň mnohých priviedol na miesta posledného odpočinku ich blízkych, kde zapaľovali sviečky a starali sa o zeleň na hroboch. No kým v posledných rokoch museli Drahovčania ťahať vodu zo studní ručne, dnes majú situáciu jednoduchšiu. Obci sa však podarilo dotiahnuť na cintorín vodovod a vytvorili jeden vzorový box s tečúcou vodou. Na jar plánujú podľa starostu Miroslava Ledeckého urobiť ďalšie dva boxy, aby bol cintorín pokrytý.

Rovnako sa po novom môžu miestni zapojiť do separovania bioodpadu, keďže na cintoríne pribudli kompostery. „Perfektne sa to ujalo, sú skoro plné. Už tam len dáme chémiu na kompostovanie a počkáme, kým to sadne,“ povedal Ledecký a poznamenal, že kedysi sa hádzala hlina z výkopov hrobov do stredu cintorína, no teraz na to objednali veľkokapacitný kontajner, aby priestor pôsobil kultivovanejšie.

Nie sú to však jediné novinky. V obci sa snažia krôčikmi posúvať vpred a skvalitňovať život miestnym obyvateľom aj počas ťažších pandemických čias. Využiť sa pritom snažia i externé zdroje. „Máme teóriu, že keď sa dajú ‚vyboxovať‘ peniaze zo štátu, všemožne sa o to snažíme. Prvé výsledky sa ukazujú v drobných veciach, ako je multifunkčné ihrisko postavené na školskom dvore. My ako obec s 2600 obyvateľmi sme doteraz nemali žiadne podobné,“ uviedol starosta.

Toto ihrisko s umelým trávnikom a osvetlením sa v obci podarilo postaviť v rozmeroch 40×20 metrov. „Podľa rozpočtu sme ešte ušetrili, a tak sme dokúpili unimobunku ako šatňu a spravili sme chodníky, aby dobre slúžilo deckám v škole,“ priblížil starosta a dodal, že popoludní ihrisko môže slúžiť zvyšným Drahovčanom. Čas pandémie síce brzdí všetky aktivity, ale vraj sa už teraz ohlásili ľudia, ktorí by si ihrisko radi prenajali a trénovali na ňom.

Na cintoríne majú pozostalí k dispozícii vodovod.

Zrušiť pre pandémiu museli koseckú súťaž, festival a jediné, čo sa podarilo zorganizovať, bola Drahovská desiatka – súťaž v behu na 10 kilometrov.

Obec nezabúda ani na najmenších. Na futbalovom ihrisku zrekonštruovala detské ihrisko, čo je však len začiatok obnovy areálu. Vynoviť chcú aj priestory tamojšieho baru s terasou, pribudnúť by mali fitness prvky či plážový volejbal. Vznikne tak priestor, kde budú môcť tráviť čas spoločne rodičia s deťmi.

V Drahovciach sú pripravení i na realizáciu predvolebných plánov súčasnej koalície. Niektorí jej predstavitelia pred voľbami hovorili o tom, že majú v pláne výstavbu bytov, takže v obci majú pre tento prípad vyčlenený pozemok, pripravený územný plán a všetky ďalšie náležitosti. Okrem toho sa obec zapojila do výzvy o kanalizáciu, zberný dvor a zrealizovať chcú aj polyfunkčnú učebňu v škole.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav