Smiech sa zo spojenej školy ozýva i v neľahkej dobe

I keď pandémia zasiahla školstvo vo všetkých jeho podobách a druhostupniari či mladí ľudia nemôžu prichádzať ani do Spojenej školy Piešťany, v jej budovách sa naďalej ozývajú veselé detské hlasy. Deti z prvého stupňa a škôlkari sa totiž naďalej vzdelávajú a zvládajú to hrdinsky. Azda i lepšie ako dospelí.

Deti vyrábali tematické jesenné obrázky. (Autor: FB Spojená Škola)

Prerušenie činnosti centier voľného času neobišlo ani to, ktoré je zriadené pri Spojenej škole Piešťany a vytvára každodenný program pre mladých, zdravotne znevýhodnených ľudí. Dištančne sa vzdelávajú aj žiaci praktickej školy – tak ako iné stredné školy. V bežnom režime funguje špeciálna materská škola, takisto aj prvý stupeň špeciálnej základnej školy a od utorka 10. novembra konečne opäť do školy nastúpili aj žiaci druhého stupňa.

„Pandémia nás, samozrejme, ovplyvnila tak ako i iné školy. Musíme dodržiavať všetky pokyny ministerstva školstva a úradu verejného zdravotníctva. Niektorí naši žiaci – autisti, stredné a ťažké mentálne postihnutie – však majú výnimku z nosenia rúšok a testovania,“ povedala riaditeľka spojenej školy Alexandra Thomová.

Riaditeľka ďalej prezradila, že činnosť aktuálne zameriavajú na aktivity v priestoroch školy, keďže pohyb vonku je obmedzený. „Pracujeme aj na rôznych projektoch, komunikujeme online s partnerskými školami, zapájame sa do výtvarných a čitateľských súťaží a ďalších aktivít, ktoré sa dajú realizovať aj v týchto časoch,“ uviedla Thomová a dodala, že rozvíjajú napríklad projekty a aktivity ako Zelená škola, Čítame s Osmijankom, Záložka do knihy spája školy, Erasmus + Školské výmenné partnerstvá a ďalšie.

„Dôležité je udržiavanie sociálnych kontaktov detí. Tie sa učia, pracujú a hrajú, v škole sa ozýva smiech a ich veselé hlasy, nechýbajú ani drobné šibalstvá. Deti sa vedia, asi lepšie ako dospelí, vyrovnať s touto situáciou, a keď majú pocit bezpečia, život v škole pokračuje svojím bežným tempom,“ skonštatovala riaditeľka.

To, že pracujú, učia sa a tvoria, je vidno aj na ich facebookovej stránke, kde takmer denne pribúdajú fotografie s novými dielami a aktivitami. Využívajú aj zážitkovú formu vzdelávania. Deťom vysvetľovali napríklad nutnosť nosiť rúška a dezinfikovať si ruky tak, že s nimi na hodinách pracovného vyučovania rúška vyrábali.

Okrem toho zhotovovali aj veselé záložky alebo jesenné obrázky, do ktorých vlepovali listy zo stromov. Venujú sa naďalej aktivitám, ako je canisterapia, pričom priaznivci môžu na ich webovej stránke vidieť, ako psík Alan, hnedý labrador – canisterapeut, poriadne vyrástol. V špeciálnej materskej škole využívajú prvky Montessori výučby, nechýba ani výučba posunkového jazyka, návšteva snoezelen, čo je multisenzorická miestnosť, logopedické cvičenia a napokon dôležité fyzioterapeutické cvičenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava