Test nie je liek

Máme za sebou už druhé kolo testovania. Tentoraz nešlo o celé územie, ale len asi o dve tretiny okresov. V „zelených“ okresoch, kde v prvom kole bol podiel pozitívne testovaných pod 0,7 percenta, sa až na pár výnimiek odberné strediská cez víkend ani neotvorili. To v konečnom dôsledku spôsobilo problémy.


Rudolf Sivý (Autor: Rudolf Sivý)

Piešťany sú toho dôkazom. Mesto, ktorého obyvatelia v mnohých prípadoch dochádzajú za prácou aj do „červeného“ okresu Nové Mesto nad Váhom, nemalo odberné miesto. A tak množstvo ľudí cestovalo do najbližších obcí za hranicou okresu. Piešťany odberné miesta na testovanie antigénovými testami získali až v pondelok.

Črtá sa však otázka, či to pre veľký záujem obyvateľstva okresu vôbec bude stačiť. Čo bude závisieť aj od zamestnávateľov, aké hygienické štandardy si vo svojich výrobných podnikoch udržia, a či sa pri zabezpečovaní bezinfekčnosti prevádzok nezačnú spoliehať len na „bezplatný“ servis od štátu.

Ono totiž na strane obyvateľov dochádza k veľkému nepochopeniu, že tí, ktorí sa nedajú testovať, sú „potrestaní“ obmedzením práv, nakoľko podľa platných právnych predpisov je to úplne naopak.

V núdzovom stave vláda vyhlásila zákaz vychádzania s výnimkami. Takzvaný čiastočný „lockdown“, ktorý sa ako ochrana pred šírením koronavírusu používa na celom svete. Nie je to nič, čo by objavila súčasná vláda, a takmer s istotou by obdobný nástroj v súčasnej situácii používala akákoľvek iná slovenská vláda.

Ale je tu jedna odlišnosť. Vláda pristúpila k plošnému testovaniu, a tým, ktorí sa na ňom zúčastnia, umožnila výnimku zo stále platného zákazu vychádzania. Rovnako ako výnimka platí pre návštevu lekára, drogérie, lekárne či potravín.

Je tu však aj aspekt zamestnávateľov. Hygienik dávno pred covidom mal právo zavrieť prevádzku, ktorá by ohrozovala zdravie občanov. Bežne sa tak stávalo napríklad pri salmonelách.

Teraz tu máme infekčné ochorenie COVID-19. V záujme zamestnancov je uchrániť zdroj svojich príjmov rovnako ako záujem zamestnávateľa je zasa ochrániť pred vírusom svoju prevádzku.

V súčasnosti štát ponúka zamestnávateľom možnosť zvýšiť stupeň infekčnej bezpečnosti pracovísk pomocou bezplatných antigénových testov. Nikto predsa nechce, aby mu nejaký sebecký zamestnanec zavlečením vírusu zatvoril prevádzku.

Avšak nik ani netvrdí, že antigénový test je liek na COVID-19. Je to však len ďalšie opatrenie z mozaiky prekážok postavených do cesty šíreniu choroby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav