Dôchodok vám prinesú domov, stačí len zavolať na poštu

Slovenská pošta každý mesiac vyplatí dôchodky približne 400-tisíc občanom. Päť percent z nich si chodí po peniaze priamo na pobočku. V záujme ochrany zdravia dôchodcov však pošta pristúpila k možnosti, že stačí zavolať na pobočku a peniaze pošta doručí domov.

Pošta. Foto: am

Slovenská pošta každý mesiac vyplatí dôchodky približne 400-tisíc občanom. Vypláca ich štandardne doručovateľom priamo doma na adrese alebo na príslušnej pobočke pošty, ak sa pre takýto spôsob občan rozhodol. V súčasnosti 95% poberateľov dôchodkov, ktorí poberajú dôchodok v hotovosti prostredníctvom pošty, využíva výplatu prostredníctvom doručovateľa. Ak si občania želajú vyplatiť dôchodok na pošte, musia vypísať žiadosť o dispozičné služby k dôchodku, ktorú odovzdajú v príslušnej pobočke pošty. Pre túto formu sa rozhodlo zvyšných 5% občanov.

Nakoľko situácia je v danom období pre poberateľov dôchodkov obzvlášť riziková, Slovenská pošta im vychádza v ústrety a usiluje sa zjednodušiť procesy v prípade vyplácania dôchodkov. Ak sa občania, ktorí si štandardne chodia pre dôchodok na poštu, rozhodnú, že chcú využiť službu výplaty dôchodku doručovateľom priamo domov na adresu, nemusia vypisovať žiadosť, ale stačí, ak telefonicky kontaktujú príslušnú pobočku pošty.

Dôchodok môže prevziať:

  • poberateľ dôchodku,
  • iný prijímateľ uvedený na kvitančnom liste na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne,
  • druhý z manželov na základe písomného súhlasu príjemcu (maximálne na dobu šesť po sebe nasledujúcich mesiacov, po šiestich mesiacoch je potrebné, aby si poberateľ dôchodku prevzal dôchodok osobne).

Pre doručovanie dôchodkov platia prísne ochranné opatrenia, cieľom ktorých je minimalizovať ohrozenie zdravia zamestnancov a obyvateľov:

  • doručovatelia sú vybavení ochrannými prostriedkami (rúška, rukavica, dezinfekcia v pobočkách)
  • preberanie dôchodku sa uskutočňuje na otvorenom priestranstve pred domom zákazníka
  • zákazník musí mať ochranu tváre, úst a nosa tak, aby mal voľné ruky
  • zákazníkovi odporúčame, aby na podpisovanie použil vlastné pero
  • doručenie dôchodku prebieha bezkontaktne – doručovateľ pri odovzdaní dôchodku a počas potvrdenia prevzatia hotovosti zákazníkom odstúpi a zachová primeraný odstup

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, ktorého rezort zodpovedá aj za Slovenskú poštu, prosí ľudí, aby v záujme ochrany pred ochorením COVID-19 požiadali o bezplatné doručenie dôchodkov až domov. Slovenská pošta umožňuje dôchodcom, ktorí si chodia po dôchodok na pobočku pošty, aby si ho jednoduchým telefonátom presmerovali domov. Vyhnú sa tak ohrozeniu koronavírusom a problémom so zákazom vychádzania, ak sú vo veku nad 65 rokov a mali preto výnimku v celoplošnom testovaní. Informoval o tom Ivan Rudolf, poradca ministerstva dopravy a výstavby pre komunikáciu.

„Ide zhruba o 5 percent dôchodcov, ktorí využívajú doručenie dôchodcovskej dávky na pobočku Slovenskej pošty a dôchodok im je vyplácaný v hotovosti. Prosíme ich o to, keďže situácia je v danom období pre poberateľov dôchodkov obzvlášť riziková, aby využili aktuálny zjednodušený spôsob, telefonicky kontaktovali svoju pobočku pošty a nechali si doniesť dôchodok poštovými doručovateľmi priamo domov. Služba je pre dôchodcov bezplatná,“ uviedol Andrej Doležal.

ts SP/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava