Bylinkárka radí: Ruža pri cukrovke i pre tehotné

  • Recepty / Príroda
  • 10. novembra 2020, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví ružu šípovú.

Ruža šípová spolu s človekom nažíva už celé tisícročia. (Autor: sk.wikipedia.org/en.wikipedia.org)

Ruža šípová (Rosa canina) spolu s človekom nažíva už celé tisícročia. Starí Egypťania používali okvetné lupene na parfum a ako osviežovač vzduchu. Ružu nájdeme na brehoch, pri okrajoch lesov a hlavne pri cestách. Zberáme kvety, plody, hálky a drobné vetvičky. Ruža šípová je ker, ktorý je pokrytý, ostňami. Listy sú striedavé a na okrajoch pílkovité. V máji až v júni rozkvitajú ružové kvietky. Plod je vajcovitého tvaru, červenej farby. Plody zberáme, keď sú zrelé – v októbri, novembri.

Šípky, hálky, kvety, drobné vetvičky majú na organizmus povzbudzujúci účinok. Pomáhajú v období rekonvalescencie, pri avitaminóze, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, bránia zanášaniu ciev a lámavosti kapilár, urýchľujú zastavenie krvácania, normalizujú zrážanlivosť krvi, zlepšujú odolnosť organizmu proti infekciám, pri infekčných chorobách sprevádzané horúčkou, pôsobia pri liečbe žalúdkových vredov a pri žlčníkových kameňoch, priaznivo ovplyvňujú funkciu malého mozgu a látkovú premenu.

Ružu šípovú odporúčam pri cukrovke, silnej menštruácii, tehotným ženám, pri čiernom kašli, pri hnačke, pri zápale slizníc tráviaceho traktu tlmí reumatické bolesti, chráni pečeň, srdce, slezinu, upokojuje psychiku. Ruža obsahuje liečivé látky, ako sú pektín, cukry, triesloviny, lykopén, flavonoidy, vitamíny, hlavne C, B, K, PP, betakarotén, minerálne látky.

Čaj z kvetov

Postup: Jednu čajovú lyžičku kvetových lupienkov ruže šípovej zalejeme 2 dl vriacej vody, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame až do vyliečenia. Čaj je vhodný pri hnačke, bolestivej menštruácii, pri zápale slizníc tráviaceho traktu, tlmí reumatické bolesti, chráni pečeň, srdce, slezinu, upokojuje psychiku.

Čaj z plodov

Postup: Za hrsť plodov šípky a tri klinčeky povaríme 15 minút v 1 l vody. Lúhujeme 15 minút, precedíme do skleného džbánika, dochutíme medom a citrónom. Tie isté šípky v ten deň môžeme variť ešte dvakrát. Keďže obsahujú vitamín PP, znamená to, že sa vitamíny a iné látky nezničia. Odvar nás nabije vitamínmi, zlepší nám imunitu a vyplaví piesok z močového systému.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav