Otužovanie sa teší čoraz väčšej popularite

Každoročne počas jesenného sychravého obdobia riešime, ako podporiť svoju imunitu a ako čo najdlhšie odolávať rôznym ochoreniam, ktoré sa „šíria vzduchom“. Tento rok je snaha mať obranyschopný organizmus ešte výraznejšia, keďže naokolo zúri pandémia koronavírusu, takže sa na nás odporúčania a dobré rady valia z každej strany. Okrem športu, prechádzok, jedenia dostatočného množstva zeleniny, ovocia, prípadne užívania výživových doplnkov sa čoraz viac do popredia dostáva aj otužovanie.

Studená voda láka čoraz viac ľudí a tvorí sa tak príjemná komunita milovníkov otužovania. (Autor: Sofistica (snímky boli vyhotovené pred lockdownom))

Ponoriť sa do studenej vody a ešte si to užívať? Ľudia, ktorí otužovaniu prišli na chuť, by o tom vedeli rozprávať. Oslovili sme preto Sofi Szoke, ktorá založila občianske združenie Sofistica. Jednou z jeho aktivít je spoločné otužovanie, ktoré sa v súčasnosti teší veľkej popularite.

Pridáva sa k vám tento rok viac ľudí ako zvyčajne?

Áno, ohlasy sú silnejšie. Otužovanie je čoraz populárnejšie. Ťažko posúdiť, či to je aktuálnou situáciou alebo šíriacim sa trendom. My sme zaznamenali asi trikrát vyšší záujem ako v minulej sezóne. Stále sa chcú pridať ľudia, ktorí to ešte nestihli.

Vnímate od ľudí, ktorí sa k vám pridali, že na sebe cítia pozitívne účinky otužovania?

Nechám odpovedať ženy, ktoré sa k nám pridali v minuloročnej sezóne:

Zuzana, 65 r.: „Určite to dodáva veľa energie a posilňuje imunitu. Keby to tak nebolo, mnohé z nás by to nerobili. Otužovanie čistí hlavu a psychika je v poho.“

Petra, 37 r.: „Už nemávam také časté a silné migrény, ktoré som mala minimálne raz mesačne. Teraz mám maximálne raz za pol roka slabý ‚hlavybôľ‘, ktorý ustojím aj bez liekov. Za mňa na nezaplatenie…“

Jarka, 42 r.: „Mala som celkovo oslabený organizmus po vážnej chorobe. Zdá sa mi, že aj teraz, ako som bola taká seknutá a cítila som nábeh na chorobu, mi to dosť rýchlo prešlo. A hlavne vo vode si čistím hlavu a dodáva mi to energiu, psychickú pohodu. Ako som niekde čítala, mám pocit, že žijem!“

Lucie, 44 r.: „Pozitívny účinok otužovania? U mňa je to na prvom mieste psychika! Voda ma drží nad vodou. Po druhé imunita. Minulý rok len jedna trojdňová viróza! Po tretie je to úžasný pocit, že som to dokázala!“

Deňa, 24 r.: „Odkedy otužujem, upravil sa mi menštruačný cyklus, zlepšilo dýchanie a dospela som k zníženiu únavy (otužovanie robím ako regeneráciu popri športe). Inak prekonanie samej seba, zlepšenie vytrvalosti a celkového mentálneho stavu. Vo vode si užívam chvíľu ‚tu a teraz‘.”

Ako to riešite, čo sa týka obmedzeného počtu ľudí, ktorí sa môžu stretávať?

Tá situácia lieta neustále. Do vody chodíme stále. Vo voľnej prírode nie je problém dodržať odstupy a vyhovieť nariadeniam. Nemám pocit, že by nás to akokoľvek obmedzovalo.

Môžu sa vám záujemcovia ozvať aj v súčasnosti?

Samozrejme, stále je čas pridať sa. Ideálny spôsob je popozerať si našu facebookovú stránku Sofistica. Dávame tam okrem tipov aj zaujímavé informácie súvisiace s ochladzovaním. Takto sa môžeme spoločne vzdelávať a zdieľať informácie a skúsenosti.

Ešte je relatívne teplo, čiže predpokladám, že sa stále dá začať. Stačí, keď si záujemcovia nasadia čiapky, plavky, topánky a vojdú do vody?

Áno, v samotnej podstate je to presne takéto jednoduché. Aj keď teplo už veľmi nie je. Teplota vody vďaka dažďom tento rok klesla veľmi rýchlo. Zhodnotili sme s partiou, že pocitovo voda už celkom „píše“ a podobá sa na novembrovú. Pod 10 °C sme zvykli navliekať neoprénové rukavice a topánky.

Viete aj samotárom odporučiť tipy, kde je v Piešťanoch pre otužilcov vhodné prostredie, napr. dobrý prístup do vody?

Radi zdieľame informácie. Máme tri miesta, ktoré striedame podľa podmienok (počasie, stav hladiny Váhu, počet záujemcov na daný termín…). Chodievame na Bodonu – Prúdy, na Lido a na štrkovisko Dlhé kusy v Hornej Strede. Viem, že ľudia využívajú aj areál Ratnovskej zátoky. Pre začiatočníkov by som volila štrkovisko pre stojatú vodu a dobré podlažie vo vode. Tam to na jeseň vyzerá ako v lete. O chvíľu si budeme kupovať miestenky alebo miesta obsadzovať uterákmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín