Medzi ocenenými umelcami Trnavskej palety sú aj Piešťanci, Krakovanec či Chtelničan

Súťažná výstava Trnavská paleta je každoročne vrcholným podujatím výtvarného snaženia pre približne päťdesiat neprofesionálnych výtvarníkov reprezentujúcich okresy Trnava, Piešťany a Hlohovec. Milovníci umenia si ich diela môžu prezerať v jesennom období, pričom tieto bývajú často vystavené aj v Dome umenia Piešťany. Tentoraz je expozícia inštalovaná v Západoslovenskom múzeu v Trnave od 5. novembra do 28. februára 2021. Medzi vystavujúcimi a ocenenými sú tiež Piešťanci, Krakovanec či Chtelničan.

Piešťanec Rudolf Rypák získal cenu za kolekciu olejomalieb. (Autor: archív Trnavská paleta)

Aj 52. ročník Trnavskej palety predstavuje výber toho najlepšieho z aktuálnej amatérskej výtvarnej scény z regiónu. „Pre vystavujúcich autorov je Trnavská paleta nielen súťažou, ale najmä príležitosťou na konfrontáciu s prácami iných výtvarníkov a v minulých nekoronových ročníkoch aj stretnutie s verejnosťou a odbornou porotou, ktorej pôsobenie spočíva i v odovzdávaní skúseností a odbornej kritike,“ povedala Milada Kotlebová z Trnavského osvetového strediska, ktoré podujatie organizuje.

Výstavný súbor prác pokrýva takmer všetky výtvarné žánre od maľby až po predmety úžitkového umenia. V téme prevláda krajina, portrét, zátišie, ale sú zastúpené i figuratívne kompozície či meditatívne obrazy od realistického po abstraktné spracovanie diel. Autori sú v zmysle propozícií celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum rozdelení do dvoch vekových skupín a každá skupina je rozdelená do kategórií podľa výtvarnej techniky.

Výtvarné diela hodnotí odborná porota pozostávajúca z výtvarných pedagógov alebo odborníkov z výtvarnej oblasti. V tomto roku bol predsedom poroty Milan Rašla, akademický maliar z Bratislavy. Aj členovia poroty Peter Babka, výtvarník a umelecký fotograf, a Bystrík Vančo, výtvarník – ilustrátor, hodnotili 221 výtvarných diel od 52 autorov a navrhli deväť cien bez určenia poradia a 14 čestných uznaní.

„Odborná porota hodnotila 6. októbra úrodu výtvarných diel za slnečného počasia, skrášleného mimoriadnym bohatstvom a pestrosťou rôznych artefaktov. Najpočetnejšie bola tradične zastúpená maľba autorov nad 25 rokov, ktorej kvalitou, aj keď nie počtom, dôstojne konkurovali najmladší autori,“ uviedol Rašla. Doplnil, že v maľbe prevládajú krajinárske a prírodné motívy ako záznamy reálií, ale stále častejšie aj ako inšpirácia k viacvýznamovým kompozíciám. Figurálnej tvorbe sa venuje menej maliarov, ale výrazne je zastúpená v kresbe a grafike, v kategórii intermédií a čiastočne v plastike.

Na výstave sa stretávame s autormi, ktorí sa mnohé roky pravidelne zúčastňujú Trnavskej palety a ich práce už získali ocenenia v krajských a celoslovenských kolách súťaže Výtvarné spektrum. Je zaujímavé sledovať cestu tvorivého hľadania súťažiacich autorov, pokroky a odhodlanie, ktoré ich posúvajú dopredu, radosť z tvorby vychádzajúcej z ich autentických skúseností, sebavyjadrovania sa. Vystavené práce predstavujú vyvrcholenie viacročnej práce autorov, štúdium, hľadanie námetu, výrazu, zvládnutie techniky a materiálu.

„V mene organizátorov aj v mene poroty ďakujem všetkým autorkám a autorom za účasť v súťaži a chcem vyjadriť želanie stretnúť sa s ich dielami aj na prehliadkach v budúcom a ďalších rokoch. Myslím si, že akákoľvek tvorivá činnosť vykonávaná s takou láskou a zaujatím, dôkazom sú ich diela, prispieva nielen k zachovaniu duševného zdravia a skrášľovaniu prostredia, ale bojuje aj s ochorením COVID-19,“ dodal Rašla.

Ocenenia Trnavskej palety:

I. skupina – autori 15-25 rokov

Kategória A – maľba

Cena: Dominik Štrbo, Horné Orešany – za maľbu Per aspera ad astra

Čestné uznanie: Emma Smolková, Trnava – za maľby Život a Voda a Zem

II. skupina – autori nad 25 rokov

Kategória A – maľba

Šesť cien bez určenia poradia: Jozefína Bíliková, Trnava – za kolekciu akvarelov, Milan Čech, Trnava – za kolekciu olejomalieb, Norbert Rakús, Trnava – za kolekciu olejomalieb, Rudolf Rypák, Piešťany – za kolekciu olejomalieb, Verner Scheibenreif, Hlohovec – za kolekciu olejomalieb, Silvia Vargová, Horné Dubové – za kolekciu olejomalieb

Čestné uznania: Jaroslav Áč, Majcichov – za kolekciu olejomalieb, Natália Augustínová, Ružindol – za kolekciu malieb, Ján Bena, Trnava – za kolekciu olejomalieb, Miroslav Benian, Trnava – za kolekciu olejomalieb, Ľubica Hornáčková, Trnava – za kolekciu malieb akrylom, Emília Krivosudská, Križovany nad Dudváhom – za maľbu akrylom Pes – priateľ človeka II., Jozef Šoltés, Piešťany – za olejomaľby Sophia I.-IV., Zuzana Špirková, Trnava – za maľbu akrylom Mlyn Radošovský

Kategória B – kresba a grafika

Čestné uznanie: Melánia Karczová, Trnava – za kresbu In vino veritas…

Kategória C – plastika

Cena: Margita Knapová, Piešťany – za kolekciu umeleckých šperkov

Čestné uznania: Marián Detko, Krakovany – za kolekciu drevených motýlikov a náušníc s tradičnými slovenskými ornamentmi, Ján Lukačovič, Chtelnica – za kolekciu drevených plastík, Marcel Málik, Malženice – za kolekciu kamenných reliéfov

Kategória E – intermédiá

Cena: Natália Augustínová, Ružindol – za kolekciu digitálnych malieb

Čestné uznanie: Radovan Hornáček, Trnava – za kolekciu digitálnych malieb

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj